Voorwoord

Beste lezer

Wie het Nationaal Geografisch Instituut al een tijd volgt, weet hoe we van producent van kaarten geëvolueerd zijn naar geobroker of makelaar in geografische informatie. Deze transformatie is intussen ver gevorderd en de nieuwe rol van het NGI is ondertussen goed bekend, zowel bij de diverse overheden als in de privésector. Bewijs daarvan zijn de vele samenwerkingen die we de laatste jaren aangegaan zijn, zoals de samenwerking met het CERAC, waarover u meer kunt lezen in dit activiteitenverslag.

Bij deze nieuwe rol hoort uiteraard ook een nieuwe organisatiestructuur. Voor de invoering daarvan wilden we niet over een nacht ijs gaan en we hebben dan ook lang nagedacht en gepraat, ook met een externe consultant, voor we een definitieve beslissing namen. In november was het dan eindelijk zover en konden we de nieuwe structuur uitrollen. Het blijft soms een beetje wennen aan de nieuwe benamingen van de diensten, maar al bij al durf ik toch zeggen dat de overgang vlot verlopen is.

Alles in orde dus? Jammer genoeg niet. “Koken kost geld”, luidt het gezegde, maar dat geldt ook voor het verzamelen en verspreiden van geografische informatie. Het NGI heeft twee belangrijke bronnen van inkomsten: de subsidie van de overheid en de verkoop van (digitale of analoge) geodata. Deze laatste bron is echter grotendeels drooggelegd als gevolg van de Open Datarichtlijn van de Europese Unie. Die verplicht ons een groot deel van onze geodata gratis ter beschikking te stellen. Als dit inkomstenverlies niet gecompenseerd wordt door een structurele toename van de subsidie, kan het NGI zijn taken niet meer naar behoren uitvoeren. Ik hoop dat de nieuwe regering de nodige middelen zal uittrekken om continuïteit van onze dienstverlening te kunnen verzekeren.

Natuurlijk hebben we in 2024 veel meer gedaan dan nadenken over de nieuwe structuur. We organiseerden een succesvolle editie van BeGeo, waren actief op het Europese en het internationale toneel, publiceerden nieuwe topografische en toeristische kaarten…  Kortom, meer dan genoeg om een boeiend activiteitenverslag te vullen.

Tot slot wil ik graag nog toevoegen dat 2024 ook een beetje een feestjaar was voor het NGI. In 2004 leidde de heer Philippe Busquin zijn eerste vergadering als voorzitter van ons Comité van Beheer. In een interview op onze website vertelt hij hoe hij terugkijkt op die 20 jaar, maar wij hebben hem uiteraard ook bedankt met een attentie voor zijn jarenlange inzet.

Ik wens u veel leesgenot.

 

Ingrid Vanden Berghe

Administrateur-generaal van het Nationaal Geografisch Instituut