Track 5 – Track Géomètres-Experts : les compétences pour demain, sommes-nous prêts ?

Ce track est organisé par UBGE asbl

Le programme détaillé sera bientôt mis en ligne. Stay tuned!

Veuillez noter que le programme tient compte de la langue (FR/NL/EN) dans laquelle les sessions sont présentées.

Comment former nos futurs géomètres-experts pour les préparer à l’avenir ? (FR)

Roland Billen - Université de Liège

Een voorbeeld van een nieuwe trend: Toepassingen van Generative Artificial Intelligence (NL)

Nico Van de Weghe - Université de Gand

Generatieve Kunstmatige Intelligentie (GenAI) heeft een nieuw tijdperk van innovatie ingeluid, met toepassingen variërend van tekstgeneratie, codering en data-analyse tot beeld- en zelfs videogeneratie. Ondanks het transformerende potentieel ervan binnen academische kringen, het onderwijs en de industrie, blijft de integratie van GenAI in deze gebieden beperkt. Met dagelijkse vooruitgang in het veld sinds het begin van vorig jaar, kan de betekenis van GenAI niet worden overschat. Echter, de toekomst behoort mogelijk niet noodzakelijk tot GenAI zelf, maar tot degenen die slim gebruik kunnen maken van de mogelijkheden ervan. Deze presentatie zal het diverse landschap van GenAI verkennen, de potentiële impact ervan benadrukken en de gereedheid van ons onderwijssysteem beoordelen om studenten uit te rusten met de nodige vaardigheden om dit zich ontwikkelende veld te navigeren en vorm te geven.

Nico Van de Weghe is hoogleraar Geomatica aan de Afdeling Geografie van de Universiteit Gent, België. Met een sterke achtergrond in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek in GIS-wetenschap, strekt zijn expertise zich uit tot spatiotemporele analyse, met name in de studie van bewegende objecten. Prof. Van de Weghe heeft ervaring opgedaan in gegevensverzameling (bijv. via Bluetooth-tracking), verwerking (bijv. via spatiotemporele calculi zoals QTC en PDP) en modellering (bijv. via op agenten gebaseerde modellering). Zijn huidige onderzoek richt zich op de integratie van op kennis gebaseerde en op gegevens gebaseerde benaderingen binnen GeoAI en GenAI, met als doel de kloof te overbruggen tussen traditionele geografische informatiewetenschap en het zich ontwikkelende gebied van kunstmatige intelligentie.

Succesverhaal binnen de Young Surveyors’ Contest van CLGE (NL)

Suzanna Cuypers - KULeuven

Elk jaar biedt de Council of European Geodetic Surveyors (CLGE) jonge landmeters de kans om hun innovatieve projecten en oplossingen te presenteren. Als je recentelijk aan een opmerkelijk project hebt gewerkt binnen de domeinen van geodesie, kadaster, kartering of geoinformatie en je bent een student aan een Europese universiteit van 35 jaar of jonger, dan is deze wedstrijd voor jou!

De CLGE-wedstrijd is een ideaal platform voor het delen van kennis, het bevorderen van nieuwe ideeën en het stimuleren van de volgende generatie landmeters.
Vorig jaar won Suzanna Cuypers, doctoraatstudent aan de KU Leuven, de wedstrijd in de categorie voor doctoraatstudenten met haar project rond UAV opmeting van treinsporen.

Roland Billen
Orateur

Roland Billen

Professeur ordinaire Geospatial Data Science and City Information Modelling - Université de Liège
Présentation
Nico Van de Weghe
Orateur

Nico Van de Weghe

Professor GIScience - Université de Gand
Présentation
Suzanna Cuypers
Orateur

Suzanna Cuypers

Doctorant en Géomatique - KULeuven
Présentation

Veuillez noter que le programme tient compte de la langue (FR/NL/EN) dans laquelle les sessions sont présentées.

 

Ordre Belge des Géomètres-Experts, avec une attention particulière pour les compétences

 

En route vers l'OGE.be (FR)

Patrice Desmit - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)

Présentation du nouvel Ordre des géomètres experts belges qui démarrera officiellement ses activités le 01 janvier 2025.

Competenties en skills voor de toekomstige landmeter-expert (NL)

Nele Vanhoutte - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)

Table ronde avec Jean-Yves Pirlot, Geoffrey Denhaerynck, Jaak Vermeiren, Tomas Vanden Bussche et Jacques Gerbaud (modérateur Frederic Mortier) (NL/FR)

Frederic Mortier - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE) , Jacques Gerbaud - Confédération Royale des Géomètres-Experts (CRGE) , Tomas Vanden Bussche - Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten (VVLE) , Jaak Vermeiren - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE) , Geoffrey Denhaerynck - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)

La loi protégeant la profession et le titre de géomètre-expert et créant un ordre des géomètres-experts est entrée en vigueur le 27 mars 2023. Cette loi entraîne divers changements dans l’exercice de la profession. Au cours d’une table ronde, nous examinerons de plus près les différents aspects de la nouvelle législation et donnerons au public l’occasion d’entendre les points de vue de certains acteurs clés du secteur.

Patrice Desmit
Orateur

Patrice Desmit

Géomètre Expert - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)
Présentation
Nele Vanhoutte
Orateur

Nele Vanhoutte

Secrétaire - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)
Présentation
Frederic Mortier
Orateur

Frederic Mortier

Délégué de l'UBGE asbl au Conseil européen des géomètres CLGE (Council of European Geodetic Surveyors) - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)
Jacques Gerbaud
Orateur

Jacques Gerbaud

Membre du Conseil d'administration - Confédération Royale des Géomètres-Experts (CRGE)
Tomas Vanden Bussche
Orateur

Tomas Vanden Bussche

Voorzitter - Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten (VVLE)
Jaak Vermeiren
Orateur

Jaak Vermeiren

Trésorier - l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)
Geoffrey Denhaerynck
Orateur

Geoffrey Denhaerynck

Membre du Conseil d’administration de l’Union Belge des Géomètres-Experts asbl (UBGE)

Partenaires

alt=
alt=
alt=
alt=
alt=