Track 5 – Track Landmeters-Experten: vaardigheden voor morgen: zijn we er klaar voor?

Deze Track wordt georganiseerd door BULE vzw

Het gedetailleerde programma is binnenkort online beschikbaar. Stay tuned!

Let op: het programma weerspiegelt de taal (NL/FR/EN) waarin de presentaties zullen worden gegeven.

Comment former nos futurs géomètres-experts pour les préparer à l’avenir ? (FR)

Roland Billen - Université de Liège

Een voorbeeld van een nieuwe trend: Toepassingen van Generative Artificial Intelligence (NL)

Nico Van de Weghe - Universiteit Gent

Generatieve Kunstmatige Intelligentie (GenAI) heeft een nieuw tijdperk van innovatie ingeluid, met toepassingen variërend van tekstgeneratie, codering en data-analyse tot beeld- en zelfs videogeneratie. Ondanks het transformerende potentieel ervan binnen academische kringen, het onderwijs en de industrie, blijft de integratie van GenAI in deze gebieden beperkt. Met dagelijkse vooruitgang in het veld sinds het begin van vorig jaar, kan de betekenis van GenAI niet worden overschat. Echter, de toekomst behoort mogelijk niet noodzakelijk tot GenAI zelf, maar tot degenen die slim gebruik kunnen maken van de mogelijkheden ervan. Deze presentatie zal het diverse landschap van GenAI verkennen, de potentiële impact ervan benadrukken en de gereedheid van ons onderwijssysteem beoordelen om studenten uit te rusten met de nodige vaardigheden om dit zich ontwikkelende veld te navigeren en vorm te geven.

Nico Van de Weghe is hoogleraar Geomatica aan de Afdeling Geografie van de Universiteit Gent, België. Met een sterke achtergrond in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek in GIS-wetenschap, strekt zijn expertise zich uit tot spatiotemporele analyse, met name in de studie van bewegende objecten. Prof. Van de Weghe heeft ervaring opgedaan in gegevensverzameling (bijv. via Bluetooth-tracking), verwerking (bijv. via spatiotemporele calculi zoals QTC en PDP) en modellering (bijv. via op agenten gebaseerde modellering). Zijn huidige onderzoek richt zich op de integratie van op kennis gebaseerde en op gegevens gebaseerde benaderingen binnen GeoAI en GenAI, met als doel de kloof te overbruggen tussen traditionele geografische informatiewetenschap en het zich ontwikkelende gebied van kunstmatige intelligentie.

Succesverhaal binnen de Young Surveyors’ Contest van CLGE (NL)

Suzanna Cuypers - KULeuven

Elk jaar biedt de Council of European Geodetic Surveyors (CLGE) jonge landmeters de kans om hun innovatieve projecten en oplossingen te presenteren. Als je recentelijk aan een opmerkelijk project hebt gewerkt binnen de domeinen van geodesie, kadaster, kartering of geoinformatie en je bent een student aan een Europese universiteit van 35 jaar of jonger, dan is deze wedstrijd voor jou!

De CLGE-wedstrijd is een ideaal platform voor het delen van kennis, het bevorderen van nieuwe ideeën en het stimuleren van de volgende generatie landmeters.
Vorig jaar won Suzanna Cuypers, doctoraatstudent aan de KU Leuven, de wedstrijd in de categorie voor doctoraatstudenten met haar project rond UAV opmeting van treinsporen.

Roland Billen
Spreker

Roland Billen

Full Professor Geospatial Data Science en City Information Modelling - Université de Liège
Presentatie
Nico Van de Weghe
Spreker

Nico Van de Weghe

Professor GIScience - Universiteit Gent
Presentatie
Suzanna Cuypers
Spreker

Suzanna Cuypers

Doctoraal Onderzoeker Geomatica - KULeuven
Presentatie

Let op: het programma weerspiegelt de taal (NL/FR/EN) waarin de presentaties zullen worden gegeven.

 

Publiekrechterlijke Orde van landmeters-experten met nadruk op skills

 

En route vers l'OGE.be (FR)

Patrice Desmit - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)

Présentation du nouvel Ordre des géomètres experts belges qui démarrera officiellement ses activités le 01 janvier 2025.

Competenties en skills voor de toekomstige landmeter-expert (NL)

Nele Vanhoutte - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)

Panelgesprek met Jean-Yves Pirlot, Geoffrey Denhaerynck, Jaak Vermeiren, Tomas Vanden Bussche en Jacques Gerbaud (moderator Frederic Mortier) (NL/FR)

Frederic Mortier - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE) , Jacques Gerbaud - Koninklijke Confederatie der Landmeters-Experten (KCLE) , Jaak Vermeiren - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE) , Tomas Vanden Bussche - Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten (VVLE) , Geoffrey Denhaerynck - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)

Op 27 maart 2023 trad de wet tot bescherming van het beroep en de titel van landmeter-expert en tot oprichting van een Orde van landmeters-experten in werking. Die wet brengt een aantal veranderingen met zich mee voor de uitoefening van het beroep. In een panelgesprek zal dieper ingegaan worden op verschillende aspecten van de nieuwe wet en krijgt het publiek de kans om de mening te horen van enkele hoofdrolspelers uit de sector.

Patrice Desmit
Spreker

Patrice Desmit

Landmeter-Expert - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)
Presentatie
Nele Vanhoutte
Spreker

Nele Vanhoutte

Secretaris - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)
Presentatie
Frederic Mortier
Spreker

Frederic Mortier

BULE afgevaardigde bij de Europese Raad van Landmeters-Experten CLGE (Council of European Geodetic Surveyors) - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)
Jacques Gerbaud
Spreker

Jacques Gerbaud

Lid Raad van Bestuur - Koninklijke Confederatie der Landmeters-Experten (KCLE)
Jaak Vermeiren
Spreker

Jaak Vermeiren

Penningmeester - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)
Tomas Vanden Bussche
Spreker

Tomas Vanden Bussche

Voorzitter - Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten (VVLE)
Geoffrey Denhaerynck
Spreker

Geoffrey Denhaerynck

Bestuurslid - Belgische Unie van Landmeters-Experten vzw (BULE)

Partners

alt=
alt=
alt=
alt=
alt=