Kunstenaar Eric Geerdens aan het woord

Om onze gang aan te kleden werd gekozen om een kunstwerk toe te voegen. Hieronder een kort interview met de kunstenaar Eric Geerdens.

Kunt u zich in het kort voorstellen ?

Ik ben kunstenaar en woon in de Ardennen. Ik heb vroeger gewerkt in de reclame- en in de filmwereld, als decor- en maquettebouwer. Sinds enkele jaren concentreer ik me meer op mijn eigen artistieke projecten.

Kende u het NGI al voor u startte met dit project ? Hoe is deze samenwerking ontstaan ?

Ik kan niet zeggen dat ik het NGI al echt kende voor onze samenwerking. Dit project is er gekomen dankzij Ingrid Vanden Berghe, die contact met mij heeft opgenomen omdat mijn artistiek universum overeenkwam met wat zij zocht. We hebben elkaar ontmoet en Ingrid heeft me voorgesteld om een thematisch werk voor het NGI te maken. Ik was meteen enthousiast over het project, want er is een link met de natuur, met ontdekkingen en met reizen.

Kunt u iets meer vertellen over de totstandkoming van dit werk ? Hoe bent u op het idee gekomen ?

Ik kwam al snel op het idee om kleine weggetjes te realiseren onder de vorm van houten loopbruggen. Deze kleine loopbruggen hangen over de hele lengte van een gang en nodigen de kijker uit om erover te lopen, alsof hij een wandeling maakt in een bijna surrealistisch decor.

Welke materialen hebt u gebruikt voor dit kunstwerk ?

Deze vier loopbruggen zijn uitsluitend gemaakt met natuurlijke materialen, die ik zelf in de natuur bijeengezocht heb. Dat vond ik uiterst belangrijk. Zodra het idee me helder voor de geest staat, volgt de rest spontaan. De materialen bijeensprokkelen in de bossen was dan weer een echt genoegen, want het bood me ook de kans om weer aansluiting te zoeken met de natuur en me onder te dompelen in het onderwerp.

Welke titel hebt u eraan gegeven ?

Ook over de titel van het werk heb ik niet lang moeten nadenken : « De weg ».

Wat is voor u de diepere zin van het werk ?

Het geeft perfect het idee weer van reizen en ontdekken, ongehaast en in een rustgevende omgeving.

Bent u tevreden over het resultaat ? Hebt u uw werk al kunnen zien op de plaats waar het nu hangt ?

Ik ben tevreden over het resultaat want het is exact wat ik voor ogen had. Ik heb het zelf willen installeren want de loopbruggen moesten in een bepaalde volgorde geplaatst worden.

Wil u nog iets toevoegen of is er iets dat u nog graag wil toelichten ?

Ik bedankt het team van het NGI dat het project van het begin tot aan de installatie gevolgd heeft. Dit kunstwerk bestaat dankzij hen.