eTOD krijgt publieke erkenning

Geografische gegevens zijn een belangrijk element om de veiligheid van de luchtvaart te waarborgen, met name door de luchtvaartautoriteiten en de piloten in real time te informeren over obstakels die tijdens een vlucht moeten worden vermeden.

Sinds 2016 vervult de eTOD-database een cruciale missie voor de luchtvaartveiligheid door op een snelle, nauwkeurige en betrouwbare manier informatie te verstrekken over nieuwe of gewijzigde obstakels en belangrijke veranderingen in het terrein.  eTOD voorziet dus in een reële en belangrijke behoefte van veel belanghebbenden en gebruikers van het luchtruim voor wie een storing in de melding van obstakels dramatische gevolgen zou hebben.

Door tijdens de GeoSpatial Awards op BeGeo 2022 de publieksprijs toe te kennen aan de recente ontwikkeling van een eTOD-meldingsplatform, erkennen de burgers die hun stem hebben uitgebracht het belang van deze nieuwe vooruitgang op het gebied van luchtvaartveiligheid die hen rechtstreeks aangaat.

Dankzij het eTOD-meldingsplatform wordt informatie over luchtobstakels van gebouwbeheerders, ondersteund door landmeters, nog sneller gestandaardiseerd en gesynchroniseerd in de database.

Het eTOD-meldingsplatform, het resultaat van een uniek publiek-privaat partnerschap, verenigt de competenties van de Belgische Defensie, COMOPSAIR, SPF Mobiliteit en Vervoer, NGI, Skeyes en GIM. Voor NGI is eTOD het hoogtepunt van een evolutie binnen luchtvaartproducten en een effectieve implementatie van onze strategische rol als geobroker, als spil van de geodata-informatiestroom binnen het partnerschap. De verwachting is dat het wetgevend kader voor het verplichte gebruik van dit platform zal worden voltooid in 2023.