Geo.be: het federale platform voor geografische informatie

Geo.be is het bevoorrechte toegangspunt tot de geografische informatie van de Belgische federale besturen en wordt beheerd door het NGI. Dit federale geografische platform is ontworpen in het kader van de Europese INSPIRE richtlijn en documenteert en ontsluit de geografische gegevens van de federale overheden.

De eerste partners die hun gegevens ter beschikking stelden waren de FOD Economie, de FOD Financiën, de Koninklijke Sterrenwacht, het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Instituut voor Ruimte-Aëronomie en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

Sinds de lancering in 2017 heeft het platform nieuwe partners verwelkomd (Belnet, Bpost…) en is het aantal beschikbare datasets blijven groeien met momenteel 187 datasets, waaronder grensoverschrijdende (Hauts de France) of pan-Europese (EuroGeographics) gegevens.

 

In 2022 is een conversietool ontwikkeld waarmee een of meer metadata sheets onmiddellijk kunnen worden omgezet van de INSPIRE norm naar de DCAT AP norm, de referentienorm voor open datasets. Deze belangrijke ontwikkeling, het resultaat van de samenwerking tussen de federale administraties, zal de aanpassing van het Geo.be-platform aan de normen van de Europese wetgeving inzake open data (Open Data richtlijn) in 2023 mogelijk maken. Intussen is de INSPIRE metadatacatalogus, omgezet in DCAT AP, beschikbaar als XML-bestand via deze link.