Het NGI valt in de prijzen

De inzet van het NGI werd gedurende het jaar 2022 beloond met heel wat nominaties voor verschillende vooraanstaande prijzen binnen de sector.

Op 17 maart reikte Agoria de Digital Society and Smart Cities awards van het jaar 2021 uit. Het NGI was aanwezig met een uitgebreide delegatie om zijn 2 genomineerde projecten te vertegenwoordigen.

Geo4crisis, een project in samenwerking met de openbare dienst van Walonië (SPW) als respons op de overstromingscrisis in juli 2021, was genomineerd in de categorie rendabiliteit.
Transportdata.be, het nationale toegangspunt (NAP) voor multimodale reisgegevens betreffende het personenvervoer in België, maakte kans in de categorie duurzaamheid

Op 4 oktober 2022 werden op BeGeo de GeoSpatial Awards uitgereikt. Hier kaapte het eTOD-meldingsplatform, de publieksprijs weg. Dankzij dit platform wordt informatie over luchtobstakels van gebouwbeheerders, ondersteund door landmeters, nog sneller gestandaardiseerd en gesynchroniseerd in een database.

Op 1 december 2022 waren we opnieuw aanwezig op de Digital Society and Smart Cities awards van het jaar 2022. Dit keer met het project Uniforme en Gedeelde Cartografie voor de Hulpdiensten. Dankzij deze online-tool kunnen alle hulpdiensten bij incidenten een beroep doen hoogwaardig kaartmaterieel, zodat ze sneller en efficiënter kunnen reageren. Hoewel het project  niet in de prijzen viel, kon het zijn nominatie twee weken later wel verzilveren op de Golden Byte Awards, georganiseerd door de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR)

Het is geen toeval dat bij alle bovenstaande projecten samenwerking een essentieel onderdeel is van het succes. Naast de productie van geografische referentiegegevens timmert het NGI systematisch aan de weg om zijn rol als federale (geo)informatie-broker uit te bouwen. Het NGI wil zo garant staan voor een vlotte toegang tot federale geodata van diverse aard, zoals onder meer de transportdata, maar er ook voor zorgen dat de (federale) overheid efficiënt toegang heeft tot geodata en geo-expertise om zijn opdracht vlot en goed te volbrengen. Voor beide aspecten is goede samenwerking essentieel, en dat loont ook bij deze awards.