Voorwoord

Ja, mach nur einen Plan! Sei nur ein groβes Licht.
Und mach dann noch ‘nen zweiten Plan, gehn tun sie beide nicht

(Bertolt Brecht)

 

Beste lezer

 

Je kan plannen maken zoveel je maar wilt, er kan altijd iets tussen komen.  Dat is wat Brecht bedoelde met het bovenstaande citaat, en dat is ook wat het NGI in 2020 ondervonden heeft.

Wie onze voorbije jaarverslagen gelezen heeft, weet dat we al een paar jaar bezig zijn met de voorbereidingen van onze verhuizing naar onze nieuwe kantoren in de Koninklijke Militaire School in Brussel. 2020 zou het jaar worden waarin deze plannen eindelijk concreet zouden worden. En dan kwam daar dat vermaledijde virus…

Het zal u dan ook niet verbazen dat het eerste artikel gaat over de verhuizing en alle extra problemen die de pandemie daarbij meebracht. Maar het is zeker niet de bedoeling dat dit jaarverslag één grote jammerklacht wordt, integendeel.

We hebben van de verhuizing bijvoorbeeld gebruik gemaakt om ons Instituut in een nieuw kleedje te stoppen: nieuwe website, nieuwe webshop, nieuw logo,… kortom, een nieuwe huisstijl die weerspiegelt waar wij als Nationaal Geografisch Instituut voor staan. Bovendien deden we een beroep op kunstenaar Eric Geerdens om onze gebouwen te verfraaien. Hoe dat verliep, leest u in het interview met hem.

En daar bleef het niet bij: we waren actief op het internationale toneel binnen UN-GGIM, we verbeterden onze toepassingen, zodat gebruikers van onze Topomapviewer nu zelf opmerkingen kunnen toevoegen en zodat gebruikers van G-Doc nu ook 3D-punten kunnen raadplegen, we organiseerden een virtuele versie van BeGeo, we hielpen bij de ontwikkeling van een webapplicatie waarmee burgers een nabijgelegen corona-testcentrum kunnen vinden …

Zoals u van ons gewoon bent, vindt u op het einde van dit jaarverslag een reeks grafieken en cijfers over onze financiën, ons personeel en onze kaartenverkoop. En om te eindigen met een positieve noot: dankzij de coronacrisis ontdekten vele Belgen opnieuw het plezier van wandelingen en fietstochten in eigen land. En wie wandelingen en fietstochten zegt, die zegt kaarten van het NGI.

Ik wens u veel leesgenot.

 

Ingrid Vanden Berghe

Administrateur-Generaal