Geo.be, het federale geoportaal
Geo.be is de toegangspoort bij uitstek voor de geografische informatie van de Belgische federale instellingen.
Het betreft de volgende datasets:
De wetgever heeft aan organisaties zoals het NGI, die een deel van hun werking met de inkomsten van data betalen, extra tijd gegeven om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Voor het NGI loopt die tijd tot 9 februari 2025. Het NGI heeft die datum op eigen initiatief vooruit geschoven naar 1 januari 2025. Er is geen speciale korting voorzien maar u kan wel al gebruik maken van de bredere gebruiksvoorwaarden die in de CC-BY 4.0 licentie beschreven zijn.
Van bij zijn oprichting was het NGI een organisatie die maar voor een deel op belastinggeld beroep kon doen om zijn werking te financieren. De overheid zag immers de waarde van de data van het NGI voor vele gebruikers en koos voor een model waarbij de gebruiker een deel van die kosten zou betalen via een redelijke prijs voor de producten en diensten. Dat is ook het geval voor andere overheidsdienstverlening zoals de trein, het drinkwater of het onderwijs. Omdat het overschakelen van dit model naar een totale financiering met overheidsgeld niet onmiddellijk mogelijk is voorziet de regelgeving de mogelijkheid om nog gedurende 2 jaar een redelijke prijs voor de data en diensten aan te rekenen. De regering heeft gevraagd aan het NGI om deze mogelijkheid te gebruiken zodat het budgetimpact van de nieuwe regels wat verschoven kan worden in de tijd.
Ja, vanaf 01/06/2024 mogen alle NGI producten met een CC BY 4.0 licentie vrij gedeeld en bewerkt worden onder de CC BY 4.0 voorwaarden. Deze voorwaarden staan hier beschreven. Het houdt in dat de gebruiker onder andere het NGI als maker van de data dient te vermelden met een link naar de licentie. Indien je de oorspronkelijke NGI-data verandert moet dit duidelijk aangegeven staan. Je mag op het resulterend product ook geen aanvullende restricties toepassen.
Het grootste verschil tussen de oude NGI licenties en de CC BY 4.0 licentie is dat de data nu vrij gedeeld mag worden, onder de CC BY 4.0 voorwaarden uiteraard.
Deze voorwaarden staan hier beschreven en houden in dat de gebruiker het NGI als maker van de data dient te vermelden met een link naar de licentie. Indien je de oorspronkelijke NGI-data verandert moet dit duidelijk aangegeven staan.
Belangrijk is ook dat je op het resulterend product géén aanvullende restricties mag toepassen die anderen beperken je werk te delen of bewerken zoals toegelaten door de licentie. Een uitzondering hierop zijn andere rechten zoals privacy en morele rechten die het gebruik van een werk kunnen beperken.
Ja, alle huidige producten blijven bestaan en behouden hun huidige kwaliteit en update frequentie.
Het NGI zet zich in, met de financiële middelen die daarvoor beschikbaar worden gemaakt, om in ruime zin de gegevens van het NGI volgens de bepalingen van de Open Data-richtlijn beschikbaar te maken. Ons doel is om zo snel mogelijk over de hele lijn conform de Open Data-richtlijn te zijn. Dit doel kunnen we echter pas bereiken wanneer we de nodige middelen voorhanden hebben. Zodra er meer duidelijkheid is over de begroting van 2025 zullen we weten wat en wanneer we in de komende jaren zullen kunnen realiseren.
Nee, niet alle data van het NGI zal vrij beschikbaar zijn. Sommige data kunnen namelijk niet gedeeld worden gezien deze inbreuk kunnen maken op bv. privacy, bescherming van de persoonsgegevens, vertrouwelijkheid, nationale veiligheid etc.
Het NGI is ook niet verantwoordelijk voor de licentievoorwaarden van data van onze partners die ook op ons geoportaal (geo.be) gepubliceerd worden.
Het Nationaal Geografisch Instituut biedt een aantal online resources aan die door het brede publiek gebruikt kunnen worden.
Oeps! Het ziet er naar uit dat je een verouderde browser gebruikt. Dit kan er voor zorgen dat deze website niet helemaal correct functioneert. We raden je ten sterkste aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een recente browser kan je op veilige en optimale wijze rondsurfen.