Brussel, 15 januari 2025 – Enabel en het Nationaal Geografisch Instituut hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het beheer van natuurlijke rijkdommen en het behoud van de biodiversiteit in het Afrikaanse Grote Merengebied te versterken.

Het NGI heeft als hoofdopdracht het ontwikkelen en bijwerken van topografische en geografische referentiegegevens voor het Belgisch grondgebied in de vorm van digitale geodata, kaarten, orthofoto’s en luchtfoto’s. Het Instituut, erkend voor zijn werk in België en op internationaal niveau, levert geodetische en cartografische diensten, geografische analyses en ontwikkelt digitale instrumenten om uiteenlopende uitdagingen aan te pakken, zoals milieubehoud, veiligheid, mobiliteit en klimaatverandering.

Strategische samenwerking voor duurzame oplossingen

Het partnerschap tussen Enabel en het NGI past in het Tanganyika Kivu Water Management (TAKIWAMA) project, een regionaal initiatief gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd door Enabel om het water- en grondstoffenbeheer van de meren Tanganyika en Kivu in Centraal-Afrika te verbeteren. In samenwerking met de lokale autoriteiten van de oeverlanden (Burundi, DRC, Tanzania, Zambia en Rwanda) wordt een grensoverschrijdend monitoringssysteem opgezet om de waterkwaliteit te controleren en het effect van klimaatverandering en de stijging van het waterpeil op de visbestanden te analyseren.

Een van de geplande activiteiten van het NGI is het harmoniseren van de geodetische netwerken van de verschillende landen voor een geïntegreerd regionaal beheer van de watervoorraden. Daarnaast zal het NGI klimatologische en ruimtelijke gegevens analyseren om de milieueffecten, zoals overstromingen en erosie, te bestuderen en geodata verspreiden via WebGIS-platformen ter ondersteuning van de politieke besluitvorming.

“De samenwerking met het NGI belichaamt onze visie op ontwikkeling, die gebaseerd is op betrouwbare en gedeelde gegevens. Door Belgische expertise in geodesie en cartografie in te zetten, spelen we in op belangrijke ecologische en sociale uitdagingen, zoals het fluctuerende waterpeil van het Tanganyikameer en de impact daarvan op de lokale bevolking. Samen leggen we de basis voor een duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen”, zegt Jean Van Wetter, CEO van Enabel.

Ingrid Vanden Berghe, Administrateur-generaal van het NGI, voegt hieraan toe:

“Deze samenwerking met Enabel is volledig in lijn met onze missie om geografische gegevens en diensten van hoge kwaliteit beschikbaar te stellen om wereldwijde uitdagingen aan te gaan. Door mee te werken aan het TAKIWAMA-project delen we onze expertise over de grenzen heen en helpen we de capaciteit van lokale partners te versterken, met name op het gebied van geodesie.”

Deze samenwerking zal uitwisselingen tussen het NGI en zijn Afrikaanse tegenhangers bevorderen, waardoor een netwerk van duurzame geografische samenwerking ontstaat.

Er worden ook andere strategische samenwerkingsmogelijkheden overwogen, waaronder het in kaart brengen van bosgebieden en beschermde maritieme gebieden, evenals planningsinitiatieven op het gebied van landbouw en aquacultuur.

alt=""