Het NGI ontsluit vanaf deze zomer de kustreferentiepunten voor zoekacties en reddingen aan de kust. De gegevens zijn uniform en voor alle betrokken partijen via de GeoHub voor hulpdiensten van het NGI beschikbaar. Hierdoor kunnen drenkelingen, zieken en vermisten, sneller gered worden. Als federale broker van geodata is het NGI trots op deze stap vooruit in het FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) maken van gegevens voor hulpdiensten.

De nieuwe dataset bestaat uit referentiepunten, referentiezones, commandoposten, reddingsposten, strandtoegangen, etc. als downloadbare bestanden en als webservice en is toegankelijk via een beveiligde toegang. Inmiddels kunnen alle reddingsdiensten, brandweer, politie, ambulance, enz. over dezelfde, up-to-date gegevens beschikken, ieder in zijn eigen softwareomgeving. En uitprinten op papier kan ook. Zoek en reddingacties worden zo efficiënter en er kan beter worden samengewerkt. Dit is cruciaal als elke seconde telt. Alhoewel we nog in de laatste technische testfase zitten, is van deze gegevens al dankbaar en succesvol gebruik gemaakt sinds de eerste reddingen op zee in juni.

De grootste spelers die software-oplossingen aanbieden in het Belgisch hulpverleningslandschap zoals ASTRID (de gespecialiseerde telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten), de Focus-applicatie (politie) en het Nationaal Crisiscentrum hebben zich ook onmiddellijk via het NGI aangesloten. Dankzij deze alomvattende, multilaterale samenwerking, zowel buiten als binnen het NGI, kunnen de hulpverleningsdiensten efficiënter (samen)werken, én verbetert de datakwaliteit.

De datasets en de toegang ertoe kwamen tot stand op initiatief van hulpverleningszone 1 uit West-Vlaanderen, noodplanning van de provincie West-Vlaanderen en het NGI. Dit in nauwe samenwerking met de hulpverleningszone Westhoek, intercommunale kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV), de Belgische reddingsdiensten, Koksijde Rescue, het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, het Maritiem Informatiekruispunt, en veel verschillende afdelingen van de Belgische politie zoals de Politiezones van Blankenberge-Zuienkerke, Brugge, Middelkerke, Westkust, Oostende, Bredene-De Haan, Damme-Knokke-Heist, 112, de CIC-101, en de federale politie.

Denk dus nog eens met plezier aan het NGI als u deze zomer aan de Belgische kust vertoeft.