Geo.be, het federale geoportaal
Geo.be is de toegangspoort bij uitstek voor de geografische informatie van de Belgische federale instellingen.
Gedurende drie dagen brachten sprekers en deelnemers aan het forum uiteenlopende perspectieven, innovatieve ideeën en een gedeelde visie over hoe geospatiale informatie de verwezenlijking van de 2030 Agenda op zeer concrete manieren kan ondersteunen en de capaciteit van landen om wereldwijde uitdagingen aan te gaan, kan helpen vergroten.
Geospatiale informatie raakt aan bijna elk facet van duurzame ontwikkeling. Zij vormt de basis voor het monitoren, meten en evalueren van de vooruitgang naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en vergemakkelijkt geïnformeerde besluitvorming binnen overheden en sectoren. Het is veel meer dan kaarten en datapunten. Het is de onzichtbare infrastructuur van slimme steden, de drijvende kracht achter duurzame landbouw en de onbezongen held van rampenbestrijding.
De vele deelnemers aan het forum keken naar manieren om de uitvoering van de 2030 Agenda te versnellen, door optimaal gebruik te maken van opkomende technologieën zoals AI en Big Data, en pakten belangrijke uitdagingen aan zoals klimaatverandering, verstedelijking en het beheer van natuurlijke hulpbronnen. Onder andere het UN-GGIM Task Team on Geospatial Information for Climate Resilience presenteerde een rapport over de toepassing van geospatiale informatie op de klimaatuitdaging. Als medevoorzitter van de UN-GGIM deskundigencomité nam onze administrateur-generaal, Ingrid Vanden Berghe, deel aan het panel over het begrijpen en communiceren van klimaatrisico’s met behulp van geospatiale gegevens. Professor Joep Crompvoets van de KU Leuven, lid van de Belgische delegatie, gaf een presentatie over het verband tussen land, politiek en recht, en kunstmatige intelligentie. Steven Krekels, Valorisation Director Environmental Intelligence bij VITO, nam deel aan de sessie gewijd aan Geospatiale informatie voor klimaatplanning en besluitvorming. Hij legde uit hoe oplossingen op basis van aardobservatie, waaronder satellietinformatie, kunnen bijdragen aan “natuurgebaseerde oplossingen”. Bij de opening van deze sessie hield prins Emmanuel de Merode, op uitnodiging van het NGI, een inspirerende toespraak. Als directeur van het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo kent en erkent hij het belang van geodata in het beheer van dit fantastische natuurpark, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en internationaal bekend staat om zijn fauna en uitzonderlijke habitats.
In haar slottoespraak benadrukte Ingrid Vanden Berghe dat de oplossingen die tijdens het forum werden onderzocht, politieke steun op hoog niveau nodig hebben om werkelijkheid te worden:
” Ik nodig ieder van u uit om het belang van het beheer van geospatiale informatie te blijven verdedigen bij uw regeringen, uw instellingen en uw netwerken. Laten we ervoor zorgen dat, naast het momentum gecreëerd door dit forum op hoog niveau, geospatiale informatie de aandacht, financiering en politieke wil blijft krijgen die ze nodig heeft om wereldwijde ontwikkeling te stimuleren. We moeten ons sterk maken voor de verdere groei en integratie van geospatiale informatiesystemen in besluitvormingsprocessen over de hele wereld.“
Door een platform te bieden voor dialoog tussen politieke besluitvormers en geospatiale deskundigen, was dit forum een gelegenheid om ideeën en ervaringen uit te wisselen die ons leiden naar een betere toekomst, door wereldwijde inspanningen te koppelen aan lokale acties. Het werk dat in de sessies werd gestart gaat verder: deelnemers vertrekken met een sterker netwerk en een gedeelde verbintenis om vooruit te gaan. Bovendien zullen deze drie dagen van uitwisseling direct bijdragen aan de strategische visie van het werkplan 2025-2030 van de het UN-GGIM deskundigencomité, dat momenteel opgesteld wordt.
Het Nationaal Geografisch Instituut biedt een aantal online resources aan die door het brede publiek gebruikt kunnen worden.
Oeps! Het ziet er naar uit dat je een verouderde browser gebruikt. Dit kan er voor zorgen dat deze website niet helemaal correct functioneert. We raden je ten sterkste aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een recente browser kan je op veilige en optimale wijze rondsurfen.