Na een intern project werden een aantal nieuwe functies toegevoegd aan versie v2024.06 van onze standaard webservice, CartoWeb.be. Een nieuwe laag, nieuwe ruimtelijke elementen met hun symbool en meer automatisering maken de cartografische weergave van CartoWeb.be, gedefinieerd als een authentieke bron, nog gebruiksvriendelijker.
De veranderingen sinds eind november 2024:
- De TOPO-laag is verrijkt met symbolen voor nieuwe elementen: provinciale landgoederen, bovengrondse metrolijnen, voetbalvelden, obstakels voor het verkeer (afsluitingen, versmallingen), klokkentorens, hoge pylonen (>100 m) … en nog veel meer! Sommige symbolen werden ook aangepast om ze makkelijker te begrijpen te maken: bruggen worden nu bijvoorbeeld weergegeven door hun randen in plaats van door hun polygonale aanlegbreedte. Sportcomplexen worden nu gesymboliseerd door een rand rond hun omtrek, zodat alle elementen in deze zone apart kunnen worden geduid (landgebruik, gebouwen, wegen en paden …). Er is ook nieuwe tekst toegevoegd, waarvan de plaatsing is verbeterd, om bepaalde elementen te specificeren en de cartografische tool gemakkelijker te kunnen interpreteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor campings, golfbanen, containerparken, steengroeven …
- De keuzes voor de nieuwe versie van TOPO werden ook toegepast op de lagen TOPO-GREY en OVERLAY, zowel voor semantische inhoud als voor nieuwe symbolen/tekst.
- Er wordt ook een nieuwe laag toegevoegd: CROSSBORDER-GREY. Die vervolledigt de component TOPO-GREY, over onze grenzen heen, net zoals het met CROSSBORDER al mogelijk was TOPO aan te vullen tot buiten het Belgische grondgebied.
Merk op dat de “GREY”-laag de nieuwe naam “TOPO-GREY” kreeg, om dezelfde nomenclatuurlogica te garanderen als voor CROSSBORDER en CROSSBORDER-GREY; de URL van de GREY-laag (voortaan TOPO-GREY) werd daarentegen niet gewijzigd.
Naast de wijzigingen die aan de verschillende cartografische weergaven van CartoWeb.be werden aangebracht, zal het dankzij dit project ook mogelijk zijn om de automatisering van het productieproces te verhogen en het zodanig te configureren dat het onderhoud wordt vereenvoudigd. Zo kunnen we het product steeds om de twee maanden blijven bijwerken.
Hoewel de nieuwigheden in de cartografie en in het proces van CartoWeb.be de authentieke bron nog kwalitatiever maken, mogen we niet vergeten dat het voor een goed resultaat essentieel is dat de gegevens die worden gebruikt om de kaart te produceren, up-to-date zijn. De basisopdracht van het NGI is om de topogeografische gegevens voor heel België voortdurend up-to-date te houden. U kunt er als gebruiker echter ook aan bijdragen door ons op de hoogte te brengen van eventuele lacunes die u opmerkt in CartoWeb.be. Daarvoor kunt u de tool “Opmerking versturen” van TopoMapViewer gebruiken.
De specificaties van het product en de metadata werden aangepast om rekening te houden met de aangekondigde nieuwigheden en kunnen worden geraadpleegd op de website van het Nationaal Geografisch Instituut en op het federale geoportaal, geo.be.