Op 30 en 31 oktober 2024 vond een belangrijke strategische uitwisseling plaats tussen de directies van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) van België en Kadaster Nederland. De Belgische delegatie bestond uit de Algemene Directie en de Technische directeurs van het NGI.  Aan Nederlandse kant was een even sterke delegatie aanwezig.

Tijdens deze tweedaagse ontmoeting, georganiseerd in Nederland, stonden het delen van visies, strategieën, en het verkennen van gezamenlijke kansen en uitdagingen centraal. Deze uitwisseling bood beide buurlandorganisaties een unieke gelegenheid om van elkaar te leren en de basis te leggen voor toekomstige samenwerking. Een Open Dialoog en Leren van Elkaar was de rode draad tijdens deze uitwisseling. De uitwisseling werd gekenmerkt door een open en eerlijk delen van goede ervaringen maar ook van problemen en falen , waarin het leren van elkaars aanpak en ervaringen vooropstond. De eerste dag richtte zich voornamelijk op het delen van strategische visies, terwijl de tweede dag werd gebruikt om mogelijke samenwerkingsinitiatieven verder te verkennen.

Uitwisseling van Strategische Visies

De eerste dag begon met een uitgebreide presentatie van Kadaster Nederland. De delegatie gaf inzicht in hun huidige strategieën en lopende initiatieven, waaronder de innovatieve projecten Kadastrale Kaart Next en BRT.Next (BasisRegistratieTopografie.Next). Ook werden hun databeleid en strategische IT-aanbestedingen besproken, evenals thema’s zoals risicomanagement en kennismanagement.

In de namiddag presenteerde het NGI zijn visie en strategie en de recent geïntroduceerde organisatiestructuur.  De nieuwe circulaire organisatiestructuur en hoe deze tot stand is gekomen met de ontwikkeling van de technische visies DATA en Solutions voor de verschillende werkdomeinen van het NGI gaf aanleiding tot een levendig gesprek over verandering in een organisatie. Deze toelichting gaf inzicht in hoe NGI haar governance heeft georganiseerd en hoe zij zich voorbereid op de toekomst van geodata en -beheer en de rol als geobroker.

Verkenning van Samenwerkingsmogelijkheden

Op de tweede dag lag de focus op het verkennen van concrete samenwerkingskansen. Kadaster Nederland introduceerde het federatieve datastelsel, inclusief een introductie tot hun geoportaal (pdok.nl), een essentieel platform voor de ontsluiting van geodata. Daarnaast werden de huidige samenwerking en de verdere ontwikkelingen rond geodesie in Nederland en België en internationaal besproken, met als doel ook te onderzoeken hoe de samenwerking op dit gebied verder uitgebouwd en eventueel formeel verankerd kan worden.

Actiepunten voor de Toekomst 

De uitwisseling resulteerde in een reeks actiepunten om de toekomstige kennisdeling te bevorderen. Onderwerpen daarvoor werden opgelijst zoals het uitwisselen van technische expertise op het gebied van automatische generalisatie, kwaliteitscontrole, en het gebruik van OGC API’s. Deze actiepunten vormen een solide basis voor een voortdurende samenwerking en het versterken van de banden tussen beide organisaties.

De ontmoeting werd afgesloten met een gezamenlijke lunch en netwerkactiviteiten, waarbij alle deelnemers het belang benadrukten van grensoverschrijdende samenwerking en innovatie in de wereld van geografische informatie.

Welke duurzame financieringsmodellen voor de nationale cartografische en kadastrale agentschappen in de EU?

23/02/2024

Dat was het onderwerp van een workshop die op 8 en 9 februari georganiseerd werd op de KU Leuven, op initiatief van EuroSDR en EuroGeographics. De deelnemers bespraken er de impact van het EU-beleid inzake Open Data (richtlijn 2019/1024 van het Europees Parlement en de Raad), en meer bepaald de uitvoeringsverordening 2023/138 van de Europese…