Hoe het probleem van de verschillende gebruikte geodetische referentiekaders kan worden opgelost om het gebruik en de grensoverschrijdende uitwisseling van geospatiale gegevens te vergemakkelijken, is een van de actuele kwesties voor de geodesiesector in Europa. Op 21 en 22 oktober kwamen geodesiedeskundigen op initiatief van Kartverket, de Noorse cartografische autoriteit, bijeen in Tromsø om deze kwestie te bespreken als onderdeel van een gezamenlijk door EuroSDR en EUREF georganiseerde workshop.

Jeffrey Verbeurgt, hoofd van de dienst geodesie van het NGI, was aanwezig in zijn dubbele hoedanigheid als vertegenwoordiger van België in het subcomité geodesie en als voorzitter van de Community of Interest on Geodetic Reference Frames in Europe (GRF Europe), het netwerk van geodeten die verantwoordelijk zijn voor hun respectieve nationale geodetische referentiekaders. De workshop gaf een overzicht van de initiatieven van de Verenigde Naties om het beheer van geospatiale informatie op mondiaal en regionaal niveau te verbeteren, met name de missie van het UN-GGIM Expertencomité en de conclusies van de 14e jaarlijkse zitting in augustus 2024 in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. De deelnemers aan de workshop bespraken de Europese perspectieven op het gebied van geospatiale gegevens en de huidige coördinatie van referentiekaders via UN-GGIM: Europa. De prioriteiten van GRF Europe en het Global Geodetic Centre of Excellence van de Verenigde Naties (UN-GGCE), in het bijzonder de lopende ontwikkeling van het eerste ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie, werden ook besproken.

alt=""

Geodesie, de fundamentele discipline die de vorm en de afmetingen van de aarde bestudeert en de basis vormt waarop alle geospatiale informatie is gebaseerd, staat bovenaan de agenda van de dialogen over het beheer van geospatiale informatie, zowel wereldwijd als in Europa. De 14e zitting van het UN-GGIM Expertencomité onderstreepte het belang van het versterken van collectieve investeringen om de robuustheid van het geodetisch kader te waarborgen. Het NGI levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling door zijn rol als medevoorzitter van het UN-GGIM Expertencomité, zijn rol als voorzitter van de Community of Interest on Geodetic Reference Frames in Europe (GRF Europe), en als lid van internationale werkgroepen en organisaties zoals EUREF, EUPOS, EuroGeographics en het Subcomité Geodesie van het UN-GGIM Expertencomité.
.

alt=""

In België ondersteunt de geodetische expertise van het NGI dagelijks cruciale diensten voor burgers zoals rampenbeheer, stadsplanning, tijdsynchronisatie en duurzame ontwikkeling. Als erkenning voor deze belangrijke bijdrage kreeg het NGI onlangs, samen met de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), de prestigieuze status van “Partner of the United Nations Global Geodetic Centre of Excellence (UN-GGCE).

 

 

Het NGI en de KSB worden samen Partner van het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE)

29/07/2024

Na een gezamenlijke aanvraag kregen het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) de prestigieuze status van ‘Partner van het United Nations Global Geodetic Centre of Excellence’ (UN-GGCE). Deze erkenning benadrukt de vele bijdragen die beide instituten leveren op het gebied van aardmeting en -representatie, wat geodesie wordt genoemd.

UN-GGCE: het NGI werkt mee aan het opstellen van het eerste ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie

28/03/2024

Van 18 tot 21 maart vonden in Bonn bij het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) de tweede vergadering van het Internationaal Raadgevend Comité (CCI) van het UN-GGCE en de vierde plenaire vergadering van het subcomité voor geodesie plaats. Twee belangrijke resultaten, het verslag over de verborgen risico’s en de evaluatie van…

Het UN-GGIM: Europe Committee en het UN-GGCE maken grote vorderingen

08/12/2023

Tussen 20 en 23 november nam het NGI deel aan twee belangrijke evenementen op de agenda van het Expertencomité voor het beheer van geospatiale informatie op wereldschaal (UN-GGIM). Als covoorzitter van dit Comité sinds 2020 blijft het NGI nauwgezet de implementatie van verschillende prioriteiten volgen die gericht zijn op een beter beheer van geografische informatie…