Talrijke vertegenwoordigers van de lidstaten zullen elkaar ontmoeten op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York voor de 14e sessie van het Expertencomité van de VN voor het beheer van wereldwijd geospatiale informatie (UN-GGIM), die zal plaatsvinden van 7 tot 9 augustus 2024. Het NGI, dat sinds 2020 medevoorzitter is van het Expertencomité UN-GGIM in naam van België, zal worden vertegenwoordigd door onze Administrateur-generaal, Ingrid Vanden Berghe, vergezeld door professor Joep Crompvoets van de KU Leuven.
Het Expertencomité UN-GGIM speelt een cruciale rol in het versterken van internationale samenwerking in geospatiaal informatiebeheer, in het kader van een inclusieve benadering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Het komt elk jaar samen voor een driedaagse sessie die focust op de cruciale rol van geografische informatie in het samen ontwikkelen van duurzame oplossingen voor sociale, economische en ecologische ontwikkeling.
Voorafgaand hieraan vinden er op 5 en 6 augustus uitwisselingen tussen de deelnemers plaats als onderdeel van de voorbereidende vergaderingen van de regionale en thematische subcommissies en van parallelle evenementen. De vele uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd en de mogelijkheden die zich aandienen in een steeds complexere en veranderende mondiale context zullen aan bod komen.
De implementering van het geïntegreerde geospatiale informatiekader van de VN (UN-IGIF) zal centraal staan in de besprekingen. Dit kader, dat is vastgesteld door het Expertencomité UN-GGIM, biedt sinds 2018 een strategische leidraad aan de hand waarvan specifieke subnationale of nationale actieplannen kunnen worden ontwikkeld en uitgevoerd om het geïntegreerde beheer van geografische informatie te versterken. De toekomst van de wereldwijde geodesie zal een ander belangrijk thema zijn, in het bijzonder de implementatie van een wereldwijde geodetische toeleveringsketen voor iedereen met de steun van het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) dat sinds maart 2023 in Bonn is gevestigd.
In de marge van de 14de sessie zullen de discussies op 5 augustus gaan over de rol van geografische gegevens bij het bevorderen van duurzame ontwikkeling op het gebied van klimaat en veerkracht, authentieke geodata en een geospatiaal landschap in ontwikkeling, en over de impact van kunstmatige intelligentie (GEO-AI), onder meer als versneller voor de uitvoering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs). Verschillende fora over andere prioritaire onderwerpen worden op 6 augustus georganiseerd. Deelnemers zullen discussiëren over geïntegreerd geografisch informatiebeheer en de integratie van land, zee en kadaster. Een derde forum zal zich toespitsen op het eerste gezamenlijke ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie. Mevrouw Vanden Berghe zal het forum openen als medevoorzitter van de internationale adviescommissie van het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) en als trotse partner in het partnerschapsprogramma van dit centrum, waar het NGI en de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zich onlangs bij hebben aangesloten. Onze Administrateur-generaal zal ook deelnemen aan een panel dat gewijd is aan de veranderende rol van nationale cartografische agentschappen om innovatie, samenwerking, bestuur en duurzaamheid beter te bevorderen door middel van geospatiale kennisinfrastructuur. Ze zal de ervaringen delen van het NGI, dat verregaande structurele en functionele veranderingen doorvoert, waaronder het versterken van zijn rol als federale “geobroker”, of hub in België voor toegang tot en verspreiding van gezaghebbende geografische informatie.
Zoals bij elke jaarlijkse sessie van het Expertencomité UN-GGIM, zal een stemming van de lidstaten bij de opening beslissen over de toewijzing van de covoorzittersrollen, die het afgelopen jaar werden ingevuld door België, samen met Mexico en Ivoorkust. In het geval van een nieuwe stemming ten gunste van België, is het NGI bereid om deze rol voor het vijfde opeenvolgende jaar te blijven vervullen.
Volg het nieuws tijdens de #UNGGIM14 week op X @UNGGIM en @NGIGN_Begeo, evenals op de LinkedIn pagina van het NGI en van UN-GGIM Europe.