Om de twee jaar organiseert de International Cartographic Association (ICA) de Barbara Petchenik tekenwedstrijd voor kinderen. In 2023 mochten jongeren tot 15 jaar hun creativiteit botvieren rond het thema “Een kaart van mijn toekomstige wereld”.

De oproep was een succes, want we kregen meer dan 150 tekeningen uit het hele land. Een ding staat vast: het krioelt in België van jong tekentalent.

De nationale jury stond voor een moeilijke taak: ze moest de beste zes inzendingen kiezen. Daarbij hield ze rekening met verschillende criteria : de cartografische inhoud, de duidelijkheid van de boodschap, de creativiteit, de kwaliteit van de tekening en leeftijd van de tekenares/de tekenaar. Proficiat aan de laureaten!

We zijn fier dat we hieronder de zes winnende tekeningen kunnen tonen die ons land zullen vertegenwoordigen op de Internationale Conferentie voor Cartografie die in augustus wordt georganiseerd in Kaapstad:

The world is our balloonAnna-Louise (4  jaar) L’universEloïse (8 jaar)
The earth is an umbrellaKyra (10 jaar) My future worldFerry et Max Luca (11 en 12 jaar)
Rainbow world Jérôme (11 jaar) Vrai visage de la terreNick Jason (12 jaar)

Hartelijk dank aan alle jongeren die een tekening ingestuurd hebben, en ook aan alle ouders en leerkrachten voor hun inzet bij de begeleiding. Afspraak in 2025 voor de volgende editie van de wedstrijd !