De kaarten-printtool en -viewer voor de hulpdiensten in België, is genomineerd voor een Digital Society Award door Agoria, de federatie van de technologische industrie. De winnaars worden op 1 december 2022 officieel bekendgemaakt.

Dankzij de laagdrempelige tool kunnen alle hulpdiensten bij kleine en grote calamiteiten over goed en professioneel kaartmateriaal beschikken, altijd en overal. Hierdoor kunnen hulpdiensten sneller en effectiever calamiteiten aanpakken, voordat deze al onbeheersbaar geworden zijn. Dit is van doorslaggevend belang bij bijvoorbeeld natuurbranden, medische hulp in landelijke gebieden, ordeverstoringen, overstromingen, treinrampen, grote evenementen, enz.

De tool werd gebouwd vanwege de schrijnende behoefte van hulpdiensten aan adequaat kaartmateriaal. De tool maakt o.a. gebruik van CartoWeb.be, de MapIndex, en de met de hulpdiensten en de Agentschappen voor Natuur en Bos gestandaardiseerde thematische gegevens. De tool werd samen met de hulpdiensten ontwikkeld, met financiering van de Federale Diensten van de Gouverneur van de Provincie Antwerpen.

Het is de zevende keer dat een project van het NGI genomineerd is voor een Digital Society Award. En, als we winnen, zal het de vierde keer zijn dat het NGI zo’n Award mee naar huis mag nemen!