Op 2 en 3 februari 2025 vertegenwoordigde de administrateur-generaal van het NGI, mevrouw Ingrid Vanden Berghe, België, in haar hoedanigheid van covoorzitter van UN-GGIM, op twee belangrijke bijeenkomsten die in Jeddah werden georganiseerd door de Saudi-Arabian Geospatial Information Management Authority (GEOSA). Door standpunten en expertise te mobiliseren, draagt UN-GGIM steeds meer bij tot een veerkrachtige en duurzame toekomst door het optimale gebruik van geospatiale informatie wereldwijd.

De vergadering van het uitgebreide UN-GGIM Bureau werd voorafgegaan door de vijfde plenaire vergadering van de High Level Group van het Integrated Geospatial Information Framework (UN-IGIF). Beide bijeenkomsten waren gericht op het verbeteren van afspraken over geospatiale informatie en het versnellen van de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

De besprekingen van het uitgebreide Bureau en de High-Level Group van UN-IGIF spitsten zich toe op verschillende belangrijke onderwerpen. De operationalisering van wereldwijde geospatiale kenniscentra als middel om de samenwerking te versterken stond op de agenda. De deelnemers bespraken de prioriteiten voor de uitvoering van UN-IGIF, de nieuwe agenda inzake klimaat, milieu en veerkracht, en het toekomstige ecosysteem voor geospatiale informatie. Het UN-GGIM Secretariaat gaf onder andere een overzicht van de komende consultaties, de voortgang van de werkgroepen en de voorbereidingen voor de vijftiende sessie van UN-GGIM, die van 6 tot 8 augustus 2025 zal worden gehouden op het VN-hoofdkwartier in New York. Tenslotte werd ook gesproken over de organisatie van het Wereldcongres over Geospatiale Informatie, dat gepland staat voor het laatste kwartaal van 2026.

De UN-GGIM bijeenkomsten in Jeddah waren een belangrijke stap in de beoordeling van de vooruitgang die is geboekt in de afgelopen zes maanden en de vooruitgang die nodig is om de gestelde doelen te bereiken. De focus lag op het versterken van het UN-GGIM secretariaat en het ontwikkelen van strategische plannen om de impact van geospatiale initiatieven op de SDG’s te maximaliseren.

Door actief deel te nemen aan deze officiële UN-GGIM vergaderingen versterkt het NGI de positie van België als een geëngageerde speler in de wereldwijde geospatiale governance. Deze vergaderingen getuigen van het groeiende belang van geospatiale gegevens bij het oplossen van wereldwijde uitdagingen, ten voordele van duurzame ontwikkeling en de strijd tegen klimaatverandering.

alt=""