Op maandag 11 september 2023 kwamen twintig vertegenwoordigers van verschillende Belgische hulpdiensten en het NGI samen om aan twee fundamenten voor geodata voor de hulpdiensten te werken: de MapIndex en de uniforme symbologie.

Het NGI heeft de Mapindex na een proefperiode, uitgebreide testen en een evaluatie verder verfijnd en nog intuïtiever gemaakt in gebruik. De vernieuwde versie werd afgelopen maandag gevalideerd door de hulpdiensten. De nieuwste versie is binnenkort beschikbaar op geo.be (als webservices en als downloadbare datasets).

De MapIndex wordt vandaag al gebruikt door de hulpdiensten om foutloos over een locatie te kunnen communiceren en om hun ploegen efficiënter te kunnen inzetten.

Verder hebben de hulpdiensten het NGI gevraagd om te helpen bij het ontwikkelen van een uniforme symbologie voor geodata. Het NGI begon met de lijnvormige geodata, zoals pijpleidingen. Na veelvuldig overleg werd een consensus bereikt over de beste kleurstelling, labels en de beste categorisatie van lijnvormige geodata. Daarmee is een essentiële mijlpaal bereikt: alle Belgische hulpdiensten zullen voor het eerst een uniforme symbologie gebruiken. Met dit project toont het NGI opnieuw zijn rol als geobroker.

In een volgende fase werkt het NGI aan de uniforme symbologie van de puntvormige geodata.

Efficiëntere noodhulp dankzij lancering printtool voor hulpdiensten

24/06/2022

Met de lancering van de printtool kunnen hulpdiensten vanaf heden altijd en onder alle omstandigheden beschikken over professioneel en uniform kaartmateriaal. De hulpdiensten kunnen met de tool zelf kaarten en atlassen aanmaken, voor gebruik in het veld en in de commandoposten. Hiermee wordt een jarenlange wens van de hulpdiensten ingewilligd.