Op 25 februari 2025 vond een eerste ontmoeting plaats tussen de Algemene Directie van het NGI en de minister van Defensie, de heer Theo Francken. Deze bijeenkomst was voor het NGI een gelegenheid om de nieuwe minister te wijzen op het belang van het partnerschap tussen het NGN en Defensie. Het kwam ook op een beslissende fase in de herstructurering en evolutie van de missies van het NGI in het licht van grote uitdagingen.

Vertrekkend van een analyse van het regeerakkoord, toonde de Algemene Directie aan dat het NGI op vele vlakken kan bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen van de regering. Ook benadrukte ze de wil om de basis van het essentiële strategische partnership tussen het NGI en Defensie.

Defensie is een bevoorrechte partner van het NGI en de diensten voor Defensie nemen een centrale plaats in binnen zijn activiteiten. Dit partnerschap werd geconsolideerd door een samenwerkingsovereenkomst die op 5 december 2023 werd ondertekend. De erkenning van het NGI als strategische partner in zijn hoedanigheid van Expertisecentrum binnen Defensie en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de geostrategie voor Defensie is een belangrijk aspect van het akkoordprotocol.

De komst van de nieuwe minister van Defensie komt op een moment van ingrijpende veranderingen voor het NGI. De voortdurende implementatie van het Europese open data-beleid dwingt het NGI zijn inkomstenmodel te herzien, dat van oudsher gedeeltelijk werd gefinancierd door de verkoop van zijn geografische gegevens. Geconfronteerd met deze grote uitdaging versterkt het NGI al enkele jaren zijn rol als federale ‘geobroker’, die fungeert als een hub voor toegang tot en distributie van gezaghebbende geografische gegevens. Het NGI diversifieert ook zijn diensten om de toegang tot en het gebruik van geografische informatie binnen de federale overheid te vergemakkelijken. De Algemene Directie van het NGI heeft de minister gewezen op de behoefte aan financiering om aan de bijkomende Europese vereisten te voldoen. Deze steun is noodzakelijk en cruciaal om het verwachte niveau van producten en diensten te behouden, met inbegrip van de continuïteit van diensten van hoge kwaliteit die nodig zijn voor legeroperaties. Het regeerakkoord onderlijnt de economische return van open data, zo stelde de Minister die het verzoek zou ter harte nemen. De Minister benadrukte ook het belang van wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling,, bij voorkeur in nauwe samenwerking met de Belgische bedrijven. Hij vroeg het NGI om te onderzoeken hoe geo-kennis beter te ontsluiten voor kleine of startende bedrijven.

Tot slot presenteerde de Directie, ter ondersteuning van deze strategische richtingen, de nieuwe organisatiestructuur die sinds november 2024 van kracht is. Deze structuur, weergegeven door een cirkelvormig organogram, legt de nadruk op samenwerking en is onderverdeeld in drie hoofddepartementen: DATA dat verantwoordelijk is voor de productie van geografische gegevens; SOLUTIONS dat interne en externe diensten aanbiedt als gegevensmakelaar of ‘geobroker’ en GOVERNANCE dat toezicht houdt op strategische en ondersteunende activiteiten. Een vierde Departement bestaat uit NGI-personeel dat gedetacheerd is bij Defensie om als consultant op te treden, in overeenstemming met de samenwerkingsovereenkomst. Op dit moment maken deze gedetacheerde medewerkers al bijna 10% uit van het totale personeelsbestand van het NGI.

Deze eerste uitwisseling met minister Theo Francken was positief en verrijkend. De Algemene Directie van het NGI is verheugd over de goede samenwerking die is ingezet.