Op 5 en 6 augustus 2024 nam de geospatiale gemeenschap, met inbegrip van vertegenwoordigers van VN-lidstaten, deel aan een reeks nevenevenementen en voorbereidende vergaderingen in de aanloop naar de 14de sessie van het expertencomité van de VN voor het beheer van wereldwijde geospatiale informatie (UN-GGIM). Als medevoorzitter van het UN-GGIM Expertencomité sinds 2020, volgde het NGI de vele dialogen op de voet.

Op maandag 5 augustus werd de aftrap gegeven van de 14e sessie van het Expertencomité UN-GGIM. Eerst vergaderden de leden van de regionale UN-GGIM comités, waaronder de Europese landen om de voorstellen te bespreken die ze tijdens de plenaire vergadering, die op woensdag zal starten, zullen inbrengen bij de bespreking van de agenda.

Aansluitend leidde onze Administrateur-generaal, Ingrid Vanden Berghe, het side event: “Geospatial data, analytics and Geo-AI Accelerating the SDGs and Impacting National Priorities”. In dit forum brachten de 3 thematische netwerken van UN-GGIM, met name het Academisch Netwerk, het netwerk van Geospatiale organisaties en het Private Sector Netwerk verslag uit van hun activiteiten op het gebied van Geo-AI. AI bestaat al jaren, maar de mogelijkheden ervan ontwikkelen zich in een snel, ongekend tempo en bieden een buitengewoon potentieel. Met hun jarenlange ervaring met opkomende technologieën, machine learning en andere geautomatiseerde technieken, bespraken de deelnemers hoe de geospatiale gemeenschap zich moet aanpassen aan het snel veranderende landschap van geospatiaal informatiebeheer en haar werkomgeving. Onder andere het “UN Geospatial Network”, dat intussen 43 organisaties die geografische informatie gebruiken, van UNICEF tot de Wereldbank en van UNESCO tot UN-Aid, zette de one “UN geospatial situation room” in de kijker. Dit platform stelt wereldwijde geodata rond 14 basisthemas beschikbaar voor alle gebruikers binnen de VN, en daarbuiten.

In de namiddag vergaderde de plenaire groep van de High Level Group van het geïntegreerde geospatiale informatiekader van de VN (UN-IGIF). België is een actief lid van deze groep. Deze groep zorgt ervoor dat de verdere ontwikkeling van het UN-IGIF in de vele werkgroepen op een gecoördineerde manier en volgens de vastgestelde prioriteiten verloopt.

Op dinsdag 6 augustus, de tweede dag in de UN-GGIM14 week, was ook weerom goed gevuld met interessante discussies, en inspirerende voorbeelden vanuit de hele wereld.

De dag startte met het forum over de integratie van land, zee en eigendomsgegevens. Daarbij werd onder meer ingegaan op het spanningsveld tussen dynamische gegevens zoals de hydrografische data die gebruikt worden in de zeevaart, en statische data, waaronder (zeer belangrijk) de juridische afbakeningen van territoria. Ook in deze moeilijke materie bieden geodetisch modellen een oplossing om de beide systemen te koppelen op een stabiele wijze.

Ingrid Vanden Berghe zat daarna het forum voor over het eerste gemeenschappelijke ontwikkelingsplan voor mondiale geodesie. Dit forum legde de gigantische risico’s bloot die verbonden zijn aan de fragiele toestand van de geodesie supply chain wereldwijd. Onder meer de National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) experte Dr. Nikki Markiel wees erop dat het huidige netwerk van observatoria, stations en kenniscentra voor een groot deel “end of life” is of daar zelfs al ver over, en dat er onvoldoende besef is van het belang van investeringen in dit domein. Bovendien kan geen enkel land dit op zijn eentje. De inspirerende voorbeelden van Australië en Nieuw-Zeeland, waar de overheid beslist heeft om massaal te investeren in geodetische basisinfrastructuur, tonen aan dat beleidsvoerders wel bereid zijn om te investeren als ze geconfronteerd worden met de economische en sociale risico’s die verbonden zijn aan een falende geodetische basisinfrastructuur. Het door Nick Brown, directeur van het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) voorgestelde ontwikkelingsplan wil alle landen aansporen om ook bij te dragen aan de hoogstnoodzakelijke oplossingen voor deze uitdaging.

In de namiddag werd dieper ingegaan op de resultaten die het Expertencomité UN-GGIM over de voorbije 14 jaar heeft bereikt, en in het bijzonder het UN-IGIF. Z.E. Ambassadeur François Jackman, permanent vertegenwoordiger van Barbados bij de VN opende op zeer inspirerende wijze dit forum, waarbij hij het belang van geo-informatie voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen illustreerde met de situatie in Barbados en andere SIDS (kleine eilandstaten in ontwikkeling). Ingrid Vanden Berghe maakte daarna deel uit van een “haardbabbel” (fireside chat) over het werk dat de voorbije jaren werd verzet. Hierbij sprak zij ook haar verwachtingen uit voor de toekomst van het Expertencomité UN-GGIM en het UN-IGIF. Zij uitte de wens dat het werk van de vele mensen en organisaties, die gedurende al die jaren vrijwillig hebben bijgedragen e naan de weg hebben getimmerd, wordt voortgezet. De resultaten van hun inspanningen zijn indrukwekkend en dragen significant bij aan de capaciteit van lidstaten om de duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen.

Na de werkzaamheden in deze 3 fora, organiseerde het private sector netwerk nog een reflectienamiddag over de evoluerende rol van nationale geografische, cartografische en kadasterorganisaties en de wijze waarop ze kunnen bijdragen aan innovatie, samenwerking en duurzaamheid door middel van een geospatiale kennisinfrastructuur. Ingrid Vanden Berghe was panellid in het gesprek over de rol van de ‘mapping agencies’ in het opzetten van de samenwerkingen. Ze toonde aan hoe het NGI, met de uitbouw van de geo-broker rol, een nieuwe positie in het overheids- en geo-ecosysteem kon innemen. Verschillende andere landen zijn ook in dezelfde richting aan het evolueren.

Tussen de vergaderingen door was er gelegenheid om de vele collega’s van over de hele wereld te groeten en de vriendschapsbanden verder te versterken, een even belangrijke activiteit als de inhoudelijke sessies, en de garantie op een vlotte (meestal online) samenwerking gedurende de rest van het jaar.

 

Agenda van de 14de sessie van het Expertencomité UN-GGIM

02/08/2024

Talrijke vertegenwoordigers van de lidstaten zullen elkaar ontmoeten op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York voor de 14e sessie van het Expertencomité van de VN voor het beheer van wereldwijd geospatiale informatie (UN-GGIM), die zal plaatsvinden van 7 tot 9 augustus 2024. Het NGI, dat sinds 2020 medevoorzitter is van het Expertencomité…

UN-GGIM: België verdiept de analyse van zijn ruimtelijke data-infrastructuur met UN-IGIF

19/01/2024

Op 11 januari 2024 namen een twintigtal vertegenwoordigers van de federale overheid, de gewesten en andere organisaties die geografische gegevens produceren, integreren of gebruiken deel aan een werkvergadering aan de KU Leuven over de implementatie in België van de methodologie van het Integrated Geospatial Information Framework (UN-IGIF). Deze gezamenlijke oefening werd georganiseerd op initiatief van…

UN-GGCE: het NGI werkt mee aan het opstellen van het eerste ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie

28/03/2024

Van 18 tot 21 maart vonden in Bonn bij het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) de tweede vergadering van het Internationaal Raadgevend Comité (CCI) van het UN-GGCE en de vierde plenaire vergadering van het subcomité voor geodesie plaats. Twee belangrijke resultaten, het verslag over de verborgen risico’s en de evaluatie van…