Alle hulpdiensten in België kunnen autonoom met de printtool gebiedskaarten en atlassen printen, zodat deze bij operaties altijd en in alle omstandigheden over professioneel en uniform kaartmateriaal kunnen beschikken, in België en de grenszones. De kaarten en atlassen zijn o.a. geschikt voor motorkapoverleg (A3) en als overzichtskaart in de commandoposten (A1), voor operationele, tactische en strategische ontplooiing.

 

De tool bevordert het gebruik van één uniforme en gedeelde cartografie. Dit betekent dat de hulpdiensten efficiënter en sneller kunnen (samen)werken, en ook dat kaartgegevens efficiënter kunnen worden beheerd en verdeeld.

Dankzij deze tool is dezelfde uniforme cartografie beschikbaar op het scherm én op papier, en altijd met de meest recente gegevens.

Gebruikers van de tool zijn o.a. de brandweer, de medische discipline, de politie, civiele bescherming, defensie, noodplan-ambtenaren, de Agentschappen voor Natuur en Bos, enzovoort. In eerste instantie kan toegang verkregen worden via de dienst noodplanning van elke provincie.

De tool maakt gebruik van drie componenten, de:

  • Authentieke bron voor de basiscartografie voor België, CartoWeb.be
  • MapIndex, het Emergency Index Grid van België
  • Uniforme, Thematische gegevens (momenteel voor natuurbranden)

Elke drie maanden organiseert het NGI een usermeeting waar gebruikerservaring en nieuwe ontwikkelingen worden uitgedacht en besproken.

Ook uw hulpverleningsorganisatie kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de tool. U kunt hiervoor contact opnemen met rink.kruk@ngi.be.

Over de tool

De tool is gelanceerd in 2022, gebouwd en gehost door het NGI. Ze is gerealiseerd met financiering van de Federale Diensten van de Gouverneur van Antwerpen en het NGI. Voor de hulpdiensten is het gebruik van de tool in principe kosteloos. De Provincie Limburg heeft bij de lancering ook een financiële bijdrage geleverd.

De tool en de cartografie is ontwikkeld dankzij jarenlange samenwerking – ontwikkeling, testen en gebruik – met de hulpdiensten uit heel België en de Agentschappen voor Natuur en Bos, bij grootschalige en multidisciplinaire evenementen en oefeningen.

Efficiëntere noodhulp dankzij lancering printtool voor hulpdiensten

24/06/2022

Met de lancering van de printtool kunnen hulpdiensten vanaf heden altijd en onder alle omstandigheden beschikken over professioneel en uniform kaartmateriaal. De hulpdiensten kunnen met de tool zelf kaarten en atlassen aanmaken, voor gebruik in het veld en in de commandoposten. Hiermee wordt een jarenlange wens van de hulpdiensten ingewilligd.