Het Nationaal Geografisch Instituut verwelkomde op donderdag 23 november Kartverket, het Noorse Cartografische Instituut. Dit bezoek bood de ideale gelegenheid om de huidige en toekomstige projecten van beide instituten te leren kennen en om de samenwerking te versterken.

Na de verwelkoming van de vertegenwoordigers van Kartverket door mevrouw Vanden Berghe, administrateur-generaal van het NGI, stond er eerst een algemene presentatie over het NGI door Eric Bayers, adviseur-generaal van het NGI, op het programma. Daarna volgden er verschillende presentaties door de diensten STRAT, SDI en CA  over verschillende projecten die door het NGI worden beheerd als onderdeel van onze activiteiten als geobroker.

Kartverket werd op de hoogte gebracht van onze activiteiten op het vlak van crisisbeheer en ondersteuning van de hulpdiensten. Ook het beheer van het nationale toegangspunt voor intelligente transportsystemen (NAP ITS) en het bijbehorende Transportdata.be-platform werden besproken. Een ander programmapunt was de presentatie over Automated Generalization, geautomatiseerde methoden voor cartografie, die de efficiëntie en de nauwkeurigheid van kaartproductie vergroot.

Ook Kartverket gaf een algemene presentatie over hun activiteiten en meer specifiek over de rol van de R&D-eenheid binnen hun instelling. Kartverkert stelde ook zijn lopende projecten voor, in het bijzonder het MODI-project en hun onderzoeksactiviteiten in de context van automatische generalisatie.

Het bezoek vond plaats in aanwezigheid van Joeri Vandeperre, van de haven van Antwerpen-Brugge, die ons een korte presentatie gaf over de activiteiten van de haven op het gebied van geo-informatie en ook met onze Noorse collega’s kon praten over het MODI-project.

De dag werd afgesloten met een open en vruchtbare discussie, waarin beide instituten ideeën uitwisselden en mogelijkheden voor samenwerkingen verkenden.

alt=''