De Trefdag Vlaanderen Digitaal 2023 zit erop. Op donderdag 26 oktober nam het NGI als partner deel aan de Trefdag Vlaanderen Digitaal in Flanders Expo, Gent. Tijdens dit evenement, dat volledig in het teken staat van digitale transformatie, informeerden verschillende collega’s de talrijke bezoekers bij de stand van het NGI over onze diensten, projecten en de manieren waarop het NGI digitale transformatie in de praktijk brengt.

Collega’s van de dienst SDI gaven uitleg over Transportdata.be en NAP ITS. Het NAP ITS wil mobiliteit in de Europese Unie veiliger, efficiënter en duurzamer maken. De toegang tot mobiliteitsdatasets en -diensten in België is gecentraliseerd op de portaalsite transportdata.be, wat het hergebruik ervan door derden, zoals reisinformatiedienstverleners en producenten van digitale kaarten, vergemakkelijkt.

De dienst Geodesie beantwoordde de vragen van landmeters en andere experten die met GNSS (Global Navigation Satellite Systems) werken. De dienst STRAT gaf meer uitleg over de rol van het NGI als geobroker. Het NGI zet zich in voor een vlotte toegang tot federale geodata van diverse aard.

Ook voor vragen over de vectoriële referentiegegevens van het NGI, de standaard topografische kaarten en Cartoweb.be konden de bezoekers bij onze stand terecht. Ook de historische en recente luchtfoto’s en de verwerking daarvan werden besproken door de dienst PI. De dienst cartografie stelde het ruime aanbod aan cartografische producten voor.

Ingrid Vanden Berghe, administrateur-generaal van het NGI, Johannes van Geertsom, geograaf bij het NGI en professor Joep Crompvoets van de KU Leuven, namen in hun presentatie GIS in Vlaanderen onder de loep aan de hand van het Integrated Geospatial Information Framework (IGIF) van de Verenigde Naties, een veelomvattend hulpmiddel om landen te helpen met hun toekomstige GIS-beleid. Het gebruik van IGIF maakt duidelijk waar de socio-economische groeimogelijkheden zijn en wat er dient te gebeuren om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties in Vlaanderen te bereiken. Er werd besproken hoe goed Vlaanderen het doet en wat de huidige sterktes en pijnpunten van GIS en de bijbehorende data in Vlaanderen zijn.

De Trefdag is ook de ideale gelegenheid om verrijkende gesprekken te voeren, om nieuwe contacten te leggen en om bestaande banden te versterken. Het NGI blijft zich in de toekomst inzetten voor digitale transformatie.

Bedankt aan iedereen die deelgenomen en bijgedragen heeft en aan alle bezoekers van onze stand!

alt=""

 

Het NGI en KULeuven faciliteren evaluaties voor de implementatie van het IGIF in Djibouti

20/07/2023

Sinds januari 2023 werkt geograaf Johannes Van Geertsom samen met Professor Joep Crompvoets van de KULeuven aan een voorbereidende studie voor het implementeren van het Integrated Geospatial Information Framework (IGIF) in Djibouti. Dit raamwerk is ontwikkeld door het Comité van experten inzake globaal geospatiaal informatiebeheer van de VN (UN-GGIM) en dient als leidraad om efficiënte…