De 14de jaarlijkse sessie van het Expertencomité voor het beheer van de wereldwijde geospatiale informatie (UN-GGIM) eindigde op vrijdag 9 augustus en gaf de impuls die nodig was om het nieuwe werkplan 2025-2030 vast te stellen. Vijf dagen lang kwam de geospatiale gemeenschap bijeen in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York om een aantal prioritaire kwesties te bespreken in een steeds complexere en veranderende mondiale context. Het doel was om de vele uitdagingen aan te pakken en manieren om voordeel te halen uit opkomende mogelijkheden. Deelnemers namen eerst deel aan parallelle thematische evenementen en voorbereidende vergaderingen, georganiseerd op 5 en 6 augustus, als opmaat voor de 14e zitting, die plaatsvond gedurende drie dagen van officiële sessies rond een ambitieuze agenda.

Het Belgisch medevoorzitterschap van het UN-GGIM Comité wordt verlengd

Bij de opening werd België, vertegenwoordigd door het NGI, voor het vijfde opeenvolgende jaar herkozen als medevoorzitter van het Expertencomité van de UN-GGIM. Onze administrateur-generaal, mevrouw Ingrid Vanden Berghe, zal deze rol op zich nemen naast de heer Fernand Balé uit Ivoorkust, die voor het tweede opeenvolgende jaar werd herkozen, en mevrouw Deirdre Dalpiaz Bishop uit de Verenigde Staten, die de plaats inneemt van de vertegenwoordiger uit Mexico, mevrouw Paloma Merodio. Mevrouw Meizyanne Hicks uit Fiji is verkozen tot rapporteur ter vervanging van de heer Kamal Outghouliast uit Marokko.

“Sta me toe mijn diepe waardering en optimisme voor de toekomst van UN-GGIM uit te drukken, en mijn dankbaarheid voor het hernieuwde vertrouwen in mijn rol als covoorzitter van deze commissie. Samen met mijn fantastische medevoorzitters en rapporteur zullen we ernaar streven om het komende jaar het goede voorbeeld te geven.”

Ingrid Vanden Berghe, Administrateur-generaal van het NGI.

Sterke punten en realisaties van de 14de sessie

Geodesie, de fundamentele discipline waarop alle geospatiale informatie is gebaseerd, stond hoog op de agenda. Het voornemen van Duitsland om de huidige overeenkomst met het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) te verlengen tot eind 2030 weerspiegelt de hoge kwaliteit van de expertise en het werk van het centrum, dat sinds maart 2023 in Bonn is gevestigd. Ter ondersteuning van dit werk, dat afhankelijk is van de actieve deelname en bijdragen van alle lidstaten, benadrukten de leden van het UN-GGIM Expertencomité het belang van het versterken van collectieve investeringen om de robuustheid van het geodetische kader te waarborgen..

De uitvoering van het geïntegreerde kader voor geospatiale informatie (UN-IGIF) was een ander prioritair thema voor de 14e sessie. De lidstaten hebben het afgelopen jaar opmerkelijke vooruitgang geboekt dankzij sterk leiderschap en uitstekende samenwerking tussen de verschillende werkgroepen. Bovendien konden dankzij het uitgebreide vertaalwerk de modellen en aanpak van UN-IGIF in een groter aantal landen worden verspreid.

Op de 14e sessie werd ook besloten dat de samenwerking moet worden voortgezet buiten de grenzen van UN-GGIM, zoals reeds het geval is voor de VN-Expertengroep inzake geografische namen (UN-GEGN), statistieken en mariene domeinen. De integratie van geospatiale informatie in statistische gegevens en de koppelingen tussen terrestrische en mariene domeinen blijven essentieel als onderdeel van een mondiale en inclusieve aanpak. Bovendien zullen de verschillende kenniscentra die in het kader van UN-GGIM zijn opgericht of weldra zullen worden opgericht, een cruciale rol spelen bij het bereiken van de doelstellingen.

“Onze gemeenschap belichaamt duidelijk het streven van de Olympische Spelen naar uitmuntendheid en voortdurende verbetering, altijd op zoek naar manieren om onze processen en resultaten te verbeteren en onze ervaringen te delen zodat anderen ze kunnen gebruiken en ervan kunnen leren. Al deze bijdragen verdienen een gouden medaille.”

Ingrid Vanden Berghe, Administrateur-generaal van het NGI.

Tussenkomst van België tijdens de 14de sessie

Via het NGI, vertegenwoordigd door onze administrateur-generaal Ingrid Vanden Berghe, presenteerde België zijn officiële standpunten over vijf agendapunten:

  • België benadrukte het belang van de versterking van de mechanismen voor het beheer van geospatiale informatie op mondiaal niveau door middel van een sterk leiderschap ter ondersteuning van de co-constructie van een ambitieus programma dat is aangepast aan complexe problemen en dat erop gericht is het potentieel van geospatiale informatie ten volle te benutten.
  • België sprak zijn steun uit voor de implementatie van het toekomstige ecosysteem voor geospatiale informatie en de opname ervan in de toekomstige besprekingen over de nieuwe doelstellingen van de Verenigde Naties voor de periode na 2030. Het benadrukte de noodzaak om rekening te houden met de bijdragen van andere spelers in de geospatiale sector, om meer expertise en innovatieve oplossingen op te nemen en zo de collectieve capaciteit te versterken.
  • België prees het indrukwekkende werk van de werkgroep op hoog niveau voor de uitvoering van UN-IGIF. Gezien de centrale rol van vertalingen bij de verspreiding van de UN-IGIF, waarvoor België de Franse vertalingen verzorgt met de steun van Canada, stelde ons land voor te onderzoeken hoe dit initiatief nog beter kan worden ingezet bij de activiteiten van UN-GGIM. Bijvoorbeeld door de oprichting van een nieuw thematisch netwerk, een vertaalnetwerk, dat nauw samenwerkt met het Secretariaat.
  • België herhaalde zijn waardering voor het werk van het Subcomité voor Geodesie en het Wereldwijd Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties (UN-GGCE) in het Global Geodetic Reference Frame (GGRF), en drong aan op een versterking van de band tussen het UN-GGCE en de geodesiewerkgroepen in de regionale groepen van UN-GGIM, om de inspanningen en initiatieven steeds meer te synchroniseren.
  • Ten slotte heeft België zijn steun gegeven aan het opzetten van samenwerking tussen de Expertengroep voor Geografische Namen van de Verenigde Naties (UN-GEGN) en het Expertencomité voor Werldwijd Beheer van Geospatiale Informatie van de Verenigde Naties (UN-GGIM) om de capaciteit te versterken om producten en diensten van hoge kwaliteit te leveren.

Toekomstperspectieven

De balans van de doelstellingen die sinds de oprichting van de commissie zijn bereikt, is positief. De 14de zitting vond plaats op een cruciaal moment voor het UN-GGIM Expertencomité, dat nu een sterk nieuw leiderschap nodig heeft om de vaart erin te houden en zich meer op de uitvoering te richten.

Het UN-GGIM Expertencomité zal zich blijven concentreren op diversiteit, gelijkheid en inclusie en ervoor zorgen dat deze in zijn werkzaamheden worden geïntegreerd om te zorgen voor een steeds inclusievere en rechtvaardigere mondiale geospatiale gemeenschap.

Duurzaamheid, milieu en klimaatbestendigheid zullen prioriteiten blijven om met geospatiale informatie te bouwen aan een duurzame toekomst, veerkrachtige gemeenschappen te versterken en de ambitie te verwezenlijken om niemand achter te laten.

Tot slot zal het UN-GGIM Expertencomité blijven werken aan de definitie van zijn werkplan 2025-2030, dat het beleid inzake het beheer van geospatiale informatie op wereldschaal voor de komende jaren zal beïnvloeden en ons in staat zal stellen om samen oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Om dit te bereiken zal het zevende VN-forum op hoog niveau over het beheer van wereldwijde ruimtelijke informatie, dat van 8 tot 10 oktober in Mexico zal worden gehouden onder het thema “Accelerating Implementation: Achieving Resilience”, een belangrijk momentum vormen.

Priorités à l’ouverture de la semaine UN-GGIM14 à New York

08/08/2024

Le 5 et 6 août 2024, la communauté géospatiale y compris des représentants des États membres de l’ONU ont pris part à une série d’événements parallèles et de réunions préparatoires qui se tenaient en préambule à la 14e session du Comité d’experts sur la gestion de l’information géospatiale à l’échelle mondiale (UN-GGIM). En tant que…

UN-GGIM: réunion du Bureau élargi à Aguascalientes, Mexique

02/02/2024

Le Bureau élargi du Comité d’experts UN-GGIM s’est réuni le 24 janvier à Aguascalientes, au siège de l’INEGI,  l’Institut national de statistique et de géographie du Mexique. Ce fut une journée intense qui a montré l’ampleur du travail accompli par la communauté UN-GGIM pour veiller à ce que les pays disposent d’infrastructures de géodonnées solides…