Op de website van het United Nations Global Geodesy Centre of Excellence (UN-GGCE) is het eerste gezamenlijke ontwikkelingsplan voor de wereldwijde geodesie gepubliceerd. Voor het eerst is een wereldwijd actieplan opgesteld om de geodesie, de fundamentele discipline waarop alle geospatiale informatie is gebaseerd, structureel te versterken. Het NGI heeft actief bijgedragen aan het behalen van dit grote succes voor de wereldwijde geodetische gemeenschap, vakkundig geregisseerd door het UN-GGCE Centre, dat sinds 2023 in Bonn actief is.

Geodesie is een essentiële maar vaak onderschatte pijler van de moderne samenleving. Ze ondersteunt kritieke diensten zoals navigatiesystemen, tijdsbepaling, aardobservatie, precisielandbouw, klimaatbewaking en rampenbestrijding.

Het plan zal de VN-lidstaten en partners helpen om gerichte investeringen te doen in infrastructuur, capaciteit en internationale samenwerking. Deze gemeenschappelijke aanpak is erop gericht de betrouwbaarheid en duurzaamheid te garanderen van infrastructuren die essentieel zijn voor gezaghebbende geografische informatie. Concreet definieert het plan strategische doelstellingen en tastbare acties om de geodetische infrastructuur van de wereld te versterken en robuuster te maken. Het vertaalt de geodetische behoeften van lidstaten en partners in een plan dat is ontworpen om de coördinatie, veerkracht en duurzaamheid van de wereldwijde geodetische toeleveringsketen te verbeteren.

Bij de ontwikkeling ervan is rekening gehouden met de behoeften die uit talrijke raadplegingen naar voren zijn gekomen. De afgelopen jaren heeft het subcomité Geodesie wereldwijd onderzoeken uitgevoerd. Bij het opstellen is eveneens rekening gehouden met de standpunten van talrijke deskundigen die werden verzameld in het kader van de “Listening World Tour” die eind 2023 door de UN-GGCE werd georganiseerd. De International Association of Geodesy (IAG), de International Federation of Surveyors (FIG), de International Hydrographic Organisation (IHO) en de International Organisation for Standardisation (ISO) namen deel aan de discussies. Tot slot hebben ook deskundigen van de verschillende regionale UN-GGIM Expertencomités (Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië-Stille Oceaan, Arabische Staten, Afrika) een bijdrage geleverd.

Voor België ondersteunde het NGI, naast het bestuderen en becommentariëren van verschillende voorlopige versies van het plan, het ontwikkelingsproces ervan op het niveau van de regio Europa, waarbij het ervoor zorgde dat andere landen hun bijdrage konden leveren. Dit gebeurde via zijn deelname aan UN-GGIM: Europe, maar ook als voorzitter van de Geodetic Reference Frame Europe Community of Interest (GRF Europe) en als officiële partner van UN-GGCE. Momenteel blijft het NGI middelen en expertise investeren om concrete bijdragen te leveren aan de uitvoering van de acties van het plan. Daarnaast zal het NGI er via GRF Europe in coördinatie met UN-GGCE voor zorgen dat de Europese prioriteiten goed vertegenwoordigd blijven en dat de geodetische infrastructuur op de agenda blijft staan van beleidsmakers en investeerders.

alt=""

Het NGI helpt bij de opleiding van de ambassadeurs van morgen

Ter ondersteuning van de implementatie van het eerste gezamenlijk ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie organiseerde het UN-GGCE van 17 tot 21 februari een workshop voor capaciteitsopbouw in Europa, waaraan 45 deelnemers uit 22 landen deelnamen. Deze workshop bood zowel technische training als strategische inzichten over het moderniseren van nationale geodetische referentiesystemen, met een specifieke focus op de afstemming van nationale systemen op regionale en wereldwijde standaarden.

Een van de sprekers was dhr. Jeffrey Verbeurgt, verantwoordelijke van de dienst Geodesie van het NGI, die samen met Dr. Martin Lidberg, voorzitter van EUREF – de commissie verantwoordelijk voor het bepalen van het Europese referentiesysteem – een presentatie gaf over het realiseren van ETRS89 op nationaal niveau met behulp van de EPN Densification richtlijnen. Naast het delen van technische inzichten werd een discussie gemodereerd over de beperkingen van ETRS89 voor enkele realtime, hoognauwkeurige positioneringstoepassingen zoals Intelligent Transport Systems (ITS) en Galileo High Accuracy Service (HAS) waarbij deelnemers werden begeleid door de complexiteit van de implementatie van referentiesystemen en de impact ervan op moderne geodetische infrastructuur.

Naast de technische training had de workshop ook als doel deelnemers voor te bereiden op hun rol als ambassadeurs voor het UN-GGCE en het plan. Door geodetische professionals uit te rusten met de benodigde expertise en strategische inzichten, bood de workshop hen de handvaten om geodesie te promoten op nationaal en regionaal niveau. Hierdoor reiken de doelstellingen van het plan verder dan beleidsdocumenten en worden ze omgezet in concrete actie. Dankzij de voortdurende betrokkenheid en samenwerking zullen deze getrainde professionals bijdragen aan de vooruitgang van de wereldwijde geodetische agenda en ervoor zorgen dat geodesie een fundamentele hoeksteen blijft van duurzame ontwikkeling en technologische innovatie.

L’IGN et l’ORB deviennent Partenaires du Centre d’excellence géodésique mondial des Nations unies (UN-GGCE)

29/07/2024

À la suite de leur candidature commune, l’Institut géographique national (IGN) et l’Observatoire royal de Belgique (ORB) se sont vu accorder le statut prestigieux de « Partenaire du Centre d’excellence géodésique mondial des Nations unies » (UN-GGCE). Cette reconnaissance souligne les nombreuses contributions apportées par les deux institutions à l’étude de la forme et des dimensions de…

L’IGN contribue au dialogue sur le partage transfrontalier des données géospatiales en Europe

06/11/2024

Comment surmonter le problème des différents cadres de référence géodésiques utilisés pour faciliter l’utilisation et accroître le partage transfrontalier des données géospatiales, est l’une des questions d’actualité pour le secteur de la géodésie en Europe. Le 22 et 23 octobre, des experts en géodésie étaient réunis à Tromsø à l’initiative de Kartverket, l’autorité cartographique norvégienne,…