Op donderdag 21 september 2023 organiseerde het NGI de gebruikersmeeting van de UCE-printtool voor de hulpdiensten. Tijdens de meeting werd teruggeblikt op het gebruik van de printtool en kwam duidelijk naar voren dat de tool dit jaar in allerlei situaties van pas kwam.

In 2023 werd de printtool veelvuldig door de hulpdiensten gebruikt. Zo werden er duizenden kaarten en atlassen geprint door de brandweer, politie en andere (medische) hulpdiensten. Op die manier zijn de hulpdiensten beter voorbereid op natuurrampen, zoals bosbranden en overstromingen en ook medische problemen in natuurgebieden. Ook voor het onder controle houden en opvolgen van illegale raves in natuurgebieden dit jaar, gebruikten de hulpdiensten de printtool. Gelukkig waren er dit jaar geen grote incidenten en was er extra tijd om met de kaarten en tool te oefenen.

De hulpdiensten zijn erg tevreden over de gebruiksvriendelijke kaarten en de tool. Bovendien maken steeds meer hulpdiensten er gebruik van. Zo hebben de Civiele Bescherming en de Federale Politie hun commandowagens uitgerust met A1/A3-printers om met de UCE-printtool altijd over goed kaartmateriaal te kunnen beschikken. Ook de speciale eenheden van de Federale Politie oefenen sinds kort met de nieuwe mogelijkheden.

De kaarten van het NGI spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de hulpdiensten. Een goede kaart kan het verschil maken en levens redden.
Bedankt aan iedereen die zich inzet voor het maken van onze kwalitatieve kaarten en onze gebruiksvriendelijke tool!

NGI zet met de MapIndex en de uniforme symbologie stap verder in de Uniforme en Gedeelde Cartografie voor de Hulpdiensten (UCE)

19/09/2023

Op maandag 11 september 2023 kwamen twintig vertegenwoordigers van verschillende Belgische hulpdiensten en het NGI samen om aan twee fundamenten voor geodata voor de hulpdiensten te werken: de MapIndex en de uniforme symbologie.