In maart 2023 lanceert het NGI een verbeterde versie van de TopoMapViewer met nieuwe dynamische en gebruiksvriendelijke functies. Met de TopoMapViewer, die volledig gratis te gebruiken is, kunnen topografische kaarten van het hele grondgebied gemakkelijk worden bekeken.

De nieuwe versie, die oorspronkelijk was uitgerust met verschillende interactieve hulpmiddelen waarmee onder meer de verschillende kaarten (traditionele kaarten, Cartoweb.be en luchtfoto’s) in detail kunnen worden gevisualiseerd, waarmee men zich kan lokaliseren en commentaar kan geven, gaat nog een stap verder in de interactiviteit. Bovendien is de TopoMapViewer nu beschikbaar als een Android-applicatie die kan worden gedownload van Google Play, en als een webpagina voor alle andere toestellen.

Dankzij de nieuwe tekentool kunnen gebruikers nu hun favoriete routes rechtstreeks op de kaarten tekenen vanuit de weergavemodus van hun keuze. Ze kunnen ook gemakkelijk hun points of interest markeren en van commentaar voorzien. Met de nieuwe versie kunnen gebruikers behalve afstanden meten ook hoogteprofielen genereren. Routes kunnen ook gemakkelijk worden gedeeld tussen gebruikers via een URL die een jaar geldig blijft, en in PDF-formaat. Importeren en exporteren van GPX-bestanden is ook mogelijk.

Wij willen onze diensten continu verbeteren en  de nieuwe versie van de TopoMapViewer het voor gebruikers nog gemakkelijker om fouten of ontbrekende informatie te melden, zodat het publiek meer wordt betrokken bij de voortdurende verbetering van onze kaarten. De nieuwe versie van de toepassing biedt de mogelijkheid om afbeeldingen te koppelen aan opmerkingen en om goedgekeurde opmerkingen van andere gebruikers te bekijken.

CartoWeb: Afronding van het systematisch bijwerkingsproces van onze geodata

07/12/2022

Op 28 november 2022 heeft het NGI een nieuwe update gepubliceerd van CartoWeb.be, onze gestandardiseerde digitale kaart. Deze wordt als webservice (Web Map Tile Service/ Web Map Service) gepubliceerd en is specifiek ontworpen voor een visualisatie op scherm. CartoWeb.be kan gratis bekeken worden via o.a. onze TopoMapViewer applicatie, of via het federale geoportaal Geo.be. Elke…

Start van de 5de actualiseringscyclus van de Topo50 kaarten

09/03/2023

Eind 2022 is een nieuwe cyclus van actualisering van onze topografische kaarten op schaal 1:50 000 (Topo50) van start gegaan. Dit is de vijfde editie die wordt uitgevoerd door de NGI-cartografen, die de 57 bladen die ons grondgebied bestrijken zullen herzien. Dit nauwgezette werk, dat sinds 1994 digitaal wordt uitgevoerd, zal ongeveer vijf jaar in…