Het NGI neemt actief deel aan de Groep van deskundigen van de Verenigde Naties voor geografische namen (GENUNG), die sinds 1959 actief is.

De GENUNG-bijeenkomst die van 28 april tot 2 mei 2025 in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York plaatsvond, had tot doel de standaardisatie van geografische namen op nationaal en internationaal niveau te versterken. Om de twee jaar nemen ongeveer 400 deskundigen uit uiteenlopende disciplines zoals geografie, cartografie, taalkunde en geschiedenis, die een honderdtal landen vertegenwoordigen, deel aan deze bijeenkomst. Voor België wordt dit normalisatiewerk gecoördineerd door het NGI.

Het thema van de sessie van 2025 was “De normalisatie van geografische namen bevorderen door middel van inclusieve, cultureel verantwoorde en op feiten gebaseerde oplossingen ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling”. Geografische namen hebben in de eerste plaats een praktische functie: ze dienen om plaatsen te identificeren en te lokaliseren. Maar ze hebben ook een symbolische en culturele functie: ze weerspiegelen de geschiedenis, de cultuur, de identiteit en de talen van lokale gemeenschappen. De standaardisatie van geografische namen, mits op een inclusieve en weloverwogen manier uitgevoerd, draagt niet alleen bij tot het behoud van lokale culturen en cultureel erfgoed, maar schept ook gunstige voorwaarden voor duurzame en rechtvaardige ontwikkeling. Gestandaardiseerde geografische namen maken ook een beter beheer van natuurlijke en menselijke hulpbronnen mogelijk. Een coherente kaart met gestandaardiseerde toponiemen is bijvoorbeeld onmisbaar voor stadsplanning, landbouwbeheer en milieubehoud. Door transparantie, samenwerking en efficiëntie te bevorderen, wordt het een essentieel instrument om hedendaagse uitdagingen aan te gaan, van de strijd tegen ongelijkheid tot de bescherming van het milieu.

Het NGI werd op de GENUNG-vergadering vertegenwoordigd door Jeanne Henrion, verantwoordelijke van de dienst Toponymie. Deze dienst verzamelt en actualiseert informatie over de eigennamen die worden toegekend aan geografische entiteiten die op kaarten of in geografische databanken voorkomen. Tijdens presentaties en paneldiscussies heeft de Expertengroep van GENUNG onder meer de aandacht gevestigd op goede praktijken op het gebied van normalisatie en benaming van plaatsnamen. Ook technische moeilijkheden (modellering van databanken, transliteratie), opleiding, terminologie en vooral het aspect van toponiemen als cultureel erfgoed kwamen aan bod.

Deze werkzaamheden zullen worden meegenomen in de standpunten van de 15e sessie van het UN-GGIM Expertencomité, dat sinds 2020 mede door het NGI wordt voorgezeten en van 6 tot 8 augustus in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York zal plaatsvinden.

 

Het NGI draagt bij aan de UN-GGIM-vergaderingen in Jeddah

11/03/2025

Op 2 en 3 februari 2025 vertegenwoordigde de administrateur-generaal van het NGI, mevrouw Ingrid Vanden Berghe, België, in haar hoedanigheid van covoorzitter van UN-GGIM, op twee belangrijke bijeenkomsten die in Jeddah werden georganiseerd door de Saudi-Arabian Geospatial Information Management Authority (GEOSA). Door standpunten en expertise te mobiliseren, draagt UN-GGIM steeds meer bij tot een veerkrachtige…

Het NGI neemt deel aan strategische uitwisselingen tussen UN-GGIM: Europe en EuroGeographics

10/12/2024

Op 5 december 2024 kwamen de vereniging van cartografische en kadastrale agentschappen in Europa (EuroGeographics) en de Europese regionale tak van het Committee of Experts on Global Geospatial Information Management (UN-GGIM) samen in Brussel voor een strategische uitwisseling met het oog op het versterken van bestaande samenwerkingen en het verkennen van toekomstige synergieën. Onze Adminitrateur-generaal…

Versterking van wereldwijde geodesie: het UN-GGCE lanceert het eerste gezamenlijke ontwikkelingsplan en leidt ambassadeurs op

04/03/2025

Op de website van het United Nations Global Geodesy Centre of Excellence (UN-GGCE) is het eerste gezamenlijke ontwikkelingsplan voor de wereldwijde geodesie gepubliceerd. Voor het eerst is een wereldwijd actieplan opgesteld om de geodesie, de fundamentele discipline waarop alle geospatiale informatie is gebaseerd, structureel te versterken. Het NGI heeft actief bijgedragen aan het behalen van…