Het bestuderen van de risico’s van klimaatverandering vereist het verzamelen en analyseren van een enorme hoeveelheid gegevens, die bijna allemaal een geografische component hebben. Alles gebeurt ergens, dus het is essentieel om locatie mee te nemen in het geheel van de klimaatverandering.

Het NGI heeft voor het Belgian Climate Centre een downloadservice en een viewservice opgezet, die vanaf vandaag via Geo.be beschikbaar zijn, het federale geodataportaal dat ontwikkeld en beheerd wordt door het IGN. Leden van onze SDI-dienst waren in Ukkel om deze nieuwe diensten te presenteren. Het gaat hierbij over de output van klimaatprojecties, zowel tijdseries als impact indicatoren (bv. temperatuur, neerslag, windsnelheid, etc.).

In zijn rol als federale geobroker, helpt het NGI het Belgian Climate Centre bij het verspreiden van deze gegevens en bevordert verder onderzoek binnen het uiterst relevante domein van de klimaatverandering.

 

FLOWS: verbetering van crisisbeheer bij overstromingen met Aardobservatie-gegevens

10/01/2024

De zware overstromingen in België en Duitsland in juli 2021 staan nog in ieders geheugen gegrift. De talrijke slachtoffers en de grote schade die deze ongeziene ramp heeft veroorzaakt, zijn een duidelijk teken van de klimaatopwarming. Ze tonen aan hoe overstromingsgevoelig onze streken zijn en hoeveel risico de bevolking loopt tijdens en na de ramp….