BeGeo 2024, het nationale congres met beurs gewijd aan geografische informatie, heeft zijn belofte waargemaakt als een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerkmogelijkheden. Met een rijk programma vol inspirerende toespraken, thematische sessies en interactieve beursactiviteiten bracht BeGeo 2024 een brede waaier aan spelers uit de overheidssector, de academische wereld, de onderzoekswereld, de privésector en verenigingen samen.

Het evenement met als overkoepelend thema ‘geo-intelligence voor een duurzame toekomst’  bood een unieke gelegenheid om de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in de wereld van geo-informatie te verkennen. De achtste editie had ook een extra Europese dimensie, want BeGeo 2024 werd georganiseerd onder auspiciën van het Belgisch EU2024-voorzitterschap. Zo kon BeGeo 2024 een substantiële bijdrage leveren aan het succes van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

De dag begon met een plenaire openingsessie, waarbij Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, het belang van geo-informatie in de digitale transformatie benadrukte. Zijn toespraak belichtte de cruciale rol van geografische gegevens in beleidsbeslissingen en pleitte voor nauwere samenwerking tussen overheden, bedrijven en academische instellingen om innovatie te stimuleren. Nadien was het tijd voor het welkomstwoord van Ingrid Vanden Berghe, administrateur-generaal van het NGI.

“Geo-informatie is de sleutel om interessante informatie te ontsluiten uit de digitale data-tsunami die ons overspoelt. BeGeo 2024 toont aan dat in ons land een dynamische geo-scene bestaat die het verdient om internationaal meer op de kaart te komen. Met het NGI willen we daar ook toe bijdragen, vandaar ook onze inspanningen op internationaal vlak.”

Ingrid Vanden Berghe, administrateur-generaal Nationaal Geografisch Instituut

Een ander hoogtepunt van het evenement was de keynote van Hans Plets, directeur van het Einstein Telescope EMR Project Office. Hij leidde de deelnemers door de grenzen van het universum, waarbij hij de mogelijkheden van de Einstein-telescoop en de impact ervan op wetenschap en technologie toelichtte. Met de capaciteit om duizend keer meer bronnen van zwaartekrachtgolven te detecteren dan zijn voorgangers, betekent de Einstein-telescoop een uitdaging met tegelijkertijd enorme kansen voor wetenschap en technologie.

De thematische tracks van BeGeo 2024 gaven deelnemers meer inzicht in verschillende aspecten van geo-informatie, variërend van de juridische aspecten van data spaces tot de rol van geo-intelligentie in crisisbeheer en de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en open data in burgerparticipatie. Daarnaast boden de beursactiviteiten volop gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen met standhouders en andere professionals.

Het hoogtepunt van de dag was de feestelijke uitreiking van de allereerste BeGeo Awards, waarbij innovatie op het gebied van geo-informatie in verschillende categorieën in de kijker werd gezet. De winnaars kan je hier terugvinden: BeGeo 2024 – BeGeo Awards 2024 (ngi.be)
Het evenement werd afgesloten met een gezellige receptie.

BeGeo 2024 was niet alleen een gelegenheid om kennis op te doen en contacten te leggen, maar ook een bevestiging van de groeiende betekenis van geo-informatie in onze samenleving. Het evenement betekende een stap naar een duurzame toekomst, waarin geo-informatie een cruciale rol speelt in het oplossen van complexe uitdagingen.

Bedankt in naam van het hele BeGeo 2024 team aan alle deelnemers, sprekers en standhouders die hebben bijgedragen aan deze geslaagde achtste editie van BeGeo. Samen zetten we stappen voor een duurzame toekomst.

PERSBERICHT BeGeo 2024: succesvolle achtste editie met focus op geo-intelligence voor een duurzame toekomst

19/03/2024

Brussel, 19 maart 2024 – Persbericht Op 19 maart 2024 keerde BeGeo terug naar Brussels Expo met als overkoepelend thema “Geo-intelligence voor een duurzame toekomst”. Het nationale congres met beurs over geografische informatie, geïnitieerd door het Nationaal Geografisch Instituut (NGI),  gesponsord door Vito en Leica en ondersteund door meer dan vijfendertig partners, was een inspirerende…

BeGeo 2024 wordt georganiseerd onder auspiciën van het Belgisch EU2024-voorzitterschap.

21/11/2023

Het is officieel! De 8e editie van BeGeo, die op 19 maart 2024 plaatsvindt in Brussels Expo met als algemeen thema Geo-Intelligence voor een duurzame toekomst, wordt georganiseerd onder auspiciën van het Belgisch EU2024-voorzitterschap. We zijn trots op de toekenning van dit label. Zo kan BeGeo 2024 een substantiële bijdrage leveren aan het succes van…

BeGeo 2024: Op het programma van de plenaire openingssessie

14/03/2024

BeGeo 2024 is vereerd met de aanwezigheid van Thomas Dermine Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, om deze dag in te wijden die volledig in het teken staat van geografische informatie. Tijdens de plenaire openingssessie krijg je ook de kans om het welkomstwoord van Ingrid Vanden Berghe, de administrateur-generaal van het NGI, te horen en…