
Duurzame initiatieven voor een betere toekomst
Het NGI heeft zich gepositioneerd als een voorbeeldige federale speler op het gebied van duurzaamheid. In 2024 zal het zijn engagement blijven versterken door middel van concrete maatregelen en strategische initiatieven om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd duurzaamheid te bevorderen in zijn rol als openbare dienst en “geobroker”.
In maart 2024 ondertekende het NGI het charter voor duurzaamheid en diversiteit in de overheidsadministratie en onderstreepte daarmee zijn wil om actief bij te dragen tot de verbetering van zowel de interne werking van de administratie als haar voorbeeldfunctie op het vlak van duurzaamheid en diversiteit. Net als 17 andere overheidsdiensten die het charter hebben ondertekend, heeft het NGI zich er op initiatief van de minister voor Ambtenarenzaken toe verbonden om naar rato van zijn middelen bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de federale administratie.
Inclusie en gelijkheid
Het NGI streeft ernaar een egalitaire en inclusieve organisatiecultuur te creëren die de diversiteit van de samenleving weerspiegelt. Het NGI streeft ernaar dit streven te weerspiegelen in zijn waarden en interne activiteiten.
Het NGI, een “geobroker” ten dienste van de duurzaamheid
Het NGI is steeds meer authentieke bronnen blijven integreren (in lijn met de doelstelling om alles slechts één keer te verzamelen). Daartoe ontwikkelt het structurele samenwerkingen met federale overheidsinstellingen (bv. FOD FIN-AAPD en FOD Economie-Statbel voor administratieve grenzen), publiekrechtelijke rechtspersonen (bv. Infrabel voor spoorweginfrastructuur) en regionale overheidsinstellingen (bv. Informatie Vlaanderen en SPW voor de luchtfoto’s en andere regionale datasets). Het NGI vereenvoudigt de toegang tot geografische tools voor andere federale instellingen, waardoor de procedures minder tijd en geld kosten. Bovendien kan het NGI dankzij bestaande overeenkomsten met de regio’s hun luchtfoto’s hergebruiken, waardoor er minder vluchten nodig zijn om de gegevens te verzamelen.
Het NGI steunt de inspanningen van de VN voor het beheer van de geospatiale informatie ten voordele van de duurzame ontwikkeling
Het NGI speelt met name een centrale rol in de lopende implementatie van het geïntegreerd kader van de geospatiale informatie (UN-IGIF).
Hier zijn enkele andere concrete maatregelen die door het NGI op verschillende gebieden zijn genomen:
Verkleinen van de ecologische voetafdruk van de kantoren, onder andere door telewerk: Sinds de verhuizing van het NGI van de Abdij van Ter Kameren naar de Campus Renaissance in 2020, is de totale oppervlakte die het NGI inneemt afgenomen en wordt deze nog steeds geoptimaliseerd, waardoor de ecologische voetafdruk kleiner wordt. Het NGI is van +/- 15.000m² (kantoorruimte en opslag) naar +/- 5.800m² gegaan. Bovendien biedt het NGI zijn personeel regelingen voor telewerken (tot 3/5 van de werktijd) onder de voorwaarden die zijn beschreven in het arbeidsreglement. Deze maatregel bevordert ook het welzijn van de werknemers door een gezonde balans tussen werk en privé.
Energiebesparingen en sensibilisering van het personeel: De verhuizing naar modernere gebouwen heeft niet alleen geresulteerd in een vermindering van de gebruikte oppervlakte, maar ook in een efficiënter energieverbruik. Medewerkers van het NGI worden ook bewust gemaakt van de dagelijkse maatregelen waarmee energie wordt bespaard.
Verkleining en vergroening van het wagenpark: De evolutie van de omvang van het wagenpark van het NGI is gekoppeld aan het aantal terreincartografen; deze groep medewerkers kan toe- of afnemen afhankelijk van de evolutie van de taken van het NGI. Het NGI voert al enkele jaren hervormingen door om duurzamere oplossingen, zoals elektrische voertuigen, te integreren. Bij het vervangen van dienstvoertuigen wordt rekening gehouden met duurzaamheid (CNG, elektrische of hybride auto’s), evenals met de beschikbaarheid van brandstof (oplaadpunten in landelijke gebieden, oplaadtijd voor elektrische voertuigen, enz.). Het huidige project om het huidige wagenpark van het NGI te hervormen biedt de mogelijkheid om rekening te houden met het concept van mobiliteit op aanvraag (MaaS). Op 31 december bestond het wagenpark uit 21 voertuigen, waaronder 1 elektrisch voertuig dat in 2024 werd aangeschaft, 2 CNG-voertuigen, 3 benzinevoertuigen en 15 dieselvoertuigen.
Opleiding ecologisch rijden voor iedereen die een voertuig gebruikt: Terreinwerk is van groot belang voor het NGI, omdat het de mogelijkheid geeft om geodata te verzamelen die op luchtfoto’s niet zichtbaar zijn. Het is belangrijk voor de kwaliteitscontrole van de NGI-gegevens en onmisbaar voor de dienst geodesie. Alle chauffeurs, of ze nu veel of weinig rijden, hebben een opleiding defensief en ecologisch rijden gevolgd om hun impact op het milieu te verminderen.
Meer ecologische en verantwoorde personeelsmobiliteit: De kantoren van het NGI op de Campus Renaissance zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bovendien stimuleert het NGI zijn personeel om de fiets te nemen (speciale vergoeding, kleedkamers en douches, enz.) of het openbaar vervoer (volledige vergoeding). Het aantal medewerkers dat deze groenere vervoersmiddelen gebruikt om naar het werk te komen (in plaats van de eigen auto) groeit: 168 tegenover 145 in 2023.
Digitalisering en rationeel verbruik: In 2024 is het NGI blijven investeren in digitale efficiëntie en werkt het aan het beperken van de ecologische impact van zijn papierverbruik. Dit is te danken aan het grote aantal interne processen die volledig digitaal verlopen, zoals bijvoorbeeld de cartografische productie. Pas in de laatste fase wordt de kaart daadwerkelijk op papier gedrukt. Het NGI kiest voor papier van hoge kwaliteit dat beter bestand is tegen het vele vouwen dat kenmerkend is voor een kaart, om de duurzaamheid van de kaart te vergroten. Zo gaan de kaarten langer mee.
Conferenties en evenementen in het teken van de duurzaamheid
In 2024 heeft het NGI zijn zichtbaarheid en impact vergroot door deel te nemen aan evenementen:
- Deelname aan de conferentie “Tomorrow’s Tech Today” georganiseerd door de FOD BOSA (4-7 februari): Tijdens deze conferentie onderzocht het NGI duurzame digitale oplossingen om de ecologische transitie te ondersteunen, met name via opkomende infrastructuren en technologieën zoals AI en blockchain.
- Organisatie van BeGeo 2024 (19 maart) : Dit toonaangevende evenement, dat werd bijgewoond door meer dan 750 deelnemers, benadrukte het belang van geo-intelligentie voor een duurzame toekomst. Het was afgestemd op het Belgische voorzitterschap van de EU en respecteerde de eco-verantwoordelijke maatregelen die worden gepromoot door het Handvest voor Duurzaamheid.