Het NGI lanceert FlexProd om zijn productieprocessen te optimaliseren

Het departement Productie en Integratie staat in voor de inzameling en de integratie van de referentiegegevens die gebruikt worden om standaardproducten te leveren aan de gebruikers en de partners van het NGI. Daarvoor streeft het team van restitutiecartografen ernaar om een getrouwe en bruikbare weergave te produceren van de geografische elementen op het aardoppervlak. Deze continue update van de gegevens, die altijd al de kern van de activiteiten van het NGI was, kreeg in 2024 een nieuwe boost door de invoering van een nieuw productieproces.

Dit proces, dat FlexProd heet, maakte het mogelijk het aantal objectcategorieën dat jaarlijks geüpdatet wordt te vergroten.

In een objectcategorie zit een verzameling objecten (of geografische entiteiten) die hetzelfde type geometrie hebben (punt, lijn of polygoon), dezelfde attributen en dezelfde ruimtelijke referentie. In de objectcategorie “weg” zitten bijvoorbeeld de objecten autowegen, hoofdwegen, secundaire wegen, aardewegen en paden.

De term FlexProd verwijst naar de wil om een flexibel proces in te voeren. Op basis van kwaliteitsverslagen, opgesteld door het departement QC, kunnen de werkzones immers op twee manieren geüpdatet worden:

  • Systematische update: continu proces voor alle objectcategorieën van de ITGI-VRef (de algemene database van het NGI);
  • Gerichte updates: proces dat beantwoordt aan een afgelijnde behoefte, zoals opmerkingen van gebruikers integreren, een specifieke zone of een of meer objectcategorieën updaten.

Voor de geüpdatete gegevens beschikbaar gesteld worden, wordt de kwaliteit verschillende keren gecontroleerd. Het doel daarvan is na te gaan of de gegevens coherent zijn en of de regels voor de restitutie nageleefd werden. Het gaat om geometrische, topologische en domeincontroles.

Los van het FlexProd proces worden sommige referentiegegevens via afzonderlijke processen geüpdatet. Het gaat om de spoorinfrastructuur, de hoogspanningslijnen en de administratieve grenzen. Deze gegevens zijn afkomstig van externe bronnen waarmee het NGI een akkoord voor de uitwisseling van informatie gesloten heeft: Infrabel voor de spoorinfrastructuur, Elia voor de hoogspanningslijnen, en Statbel en de AAPD voor de administratieve grenzen.