
INSPIRE: integratie van de component hoogwaardige datasets
Geografische informatie wordt sinds de identificatie van hoogwaardige datasets door de Europese Commissie in 2022 geclassificeerd als ‘hoogwaardige datasets’. Ze is gericht op gegevens die aanzienlijke voordelen bieden voor de samenleving, het milieu en de economie. De integratie van deze component maakt deel uit van de lopende implementatie van Europese richtlijnen die het gegevensbeheer binnen de EU regelen, waaronder INSPIRE en “Open data”, die respectievelijk sinds 2007 en 2019 van kracht zijn.
Dankzij de INSPIRE-richtlijn beschikt Europa over een infrastructuur voor geografische informatie ter ondersteuning van het milieubeleid. In 2024 waren de werkzaamheden van INSPIRE gericht op het op één lijn brengen van de INSPIRE-richtlijn met de “Open data”-richtlijn, die vergelijkbare doelstellingen heeft om gegevens te documenteren en toegankelijk te maken via API-achtige downloaddiensten. De afstemming moet ervoor zorgen dat downloaddiensten die voldoen aan de INSPIRE-richtlijn ook voldoen aan de “Open data”-richtlijn.
Geospatiale gegevens zijn geclassificeerd als ‘High Value datasets’ door de “Open data”-richtlijn, met een verplichting om ze gratis beschikbaar te stellen onder de CC_by distributievoorwaarden.
Onder beide richtlijnen zijn overheidsinstanties, waaronder het NGI, verplicht om alle geospatiale gegevens te documenteren en gratis beschikbaar te stellen via downloaddiensten.
Als onderdeel van de INSPIRE-richtlijn heeft het NGI in 2024 een nieuwe workflow ontwikkeld en geïmplementeerd voor het publiceren van gegevens en bijbehorende metadata en webservices (bekijken en downloaden). Het is de bedoeling dat deze workflow zo veel mogelijk wordt geautomatiseerd om fouten tot een minimum te beperken en het gemakkelijker te maken om gegevens en diensten regelmatig of zelfs wekelijks bij te werken.
Vanaf 2025 zal INSPIRE een werkprogramma starten dat onder andere gericht is op de ontwikkeling van een toekomstige visie op de rol van INSPIRE in de “Green Deal Data Space” in het bijzonder, en in de gemeenschappelijke “EU Data Space” in het algemeen.
In dit kader neemt het NGI, als lid van de expertgroep voor het onderhoud en de implementatie van INSPIRE (INSPIRE MIG), deel aan discussies en treedt op als vertegenwoordiger van de Belgische belangen op federaal en regionaal niveau.