
Het NGI ondersteunt de methodologie van UN-IGIF in België en in de Franstalige landen
Het Integrated Geospatial Information Framework (UN-IGIF), dat in 2018 is goedgekeurd door het Expertencomité voor wereldwijd geografisch informatiebeheer (UN-GGIM), biedt aanbevelingen voor het toegankelijk en beschikbaar maken van gezaghebbende geospatiale gegevens van hoge kwaliteit. Het biedt strategische richtlijnen aan de hand waarvan specifieke subnationale of nationale actieplannen kunnen worden ontwikkeld en geïmplementeerd om geïntegreerd informatiebeheer te versterken ter ondersteuning van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.
Ondersteuning van de invoering van UN-IGIF in Senegal (2022-2024)
Sinds 2022 ondersteunt het NGI de implementatie van UN-IGIF in Senegal in samenwerking met de KU Leuven. Deze analyses maken deel uit van het Senegal Cadastre and Land Tenure Improvement Project, gefinancierd door de Wereldbank, met als doel de bestaande geodata-infrastructuur in Senegal te beoordelen en aanbevelingen te formuleren voor de geleidelijke implementatie van een kwaliteitsinfrastructuur, aangepast aan de specifieke en prioritaire behoeften van het land.
De eerste fase van het project werd uitgevoerd door de KU Leuven (onder leiding van professor Joep Crompvoets) met de steun van het NGI (Johannes Van Geertsom, geograaf en UN-IGIF expert) en de Université Cheikh Anta Diop in Senegal (onder leiding van professor Amadou Tahirou Diaw). Deze fase bestond uit:
- Een algemene analyse (baseline assessment) van het beheer van geospatiale gegevens in brede zin;
- Een beoordeling van nationale en internationale beleidsdocumenten en hun impact op geodata.
Deze twee rapporten, ingediend in 2023, werden zeer goed ontvangen door de belangrijkste belanghebbenden in Senegal. Op basis van deze positieve evaluatie werd eind 2023 een vervolgproject opgestart dat in 2024 werd voortgezet met twee kerntaken:
- Een sociaaleconomische impactanalyse (SEIA) ;
- De voorbereiding van een nationaal actieplan voor de geodata-infrastructuur, gebaseerd op UN-IGIF.
Na intensieve samenwerking tussen het NGI, de KU Leuven en de Cheikh Anta Diop Universiteit werden de twee complementaire rapporten officieel ingediend in juli 2024 en goedgekeurd door de Wereldbank. De Senegalese autoriteiten reageerden bijzonder positief en de resultaten werden door de Interinstitutionele Groep voor Consultatie en Coördinatie in Geomatica (GICC) opgenomen in de voorbereidingen voor de update van het Nationaal Geomaticaplan (‘Plan National de Geomatique’, PNG). Deze update is gepland voor 2025.
Start in 2024 van een werkgroep voor de implementatie van de UN-IGIF-methodologie in België, in samenwerking met de KU Leuven
De lancering van een UN-IGIF oefening voor België volgt op een beslissing van het INSPIRE Coördinatiecomité om de uitvoering van het bestaande samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de drie Gewesten voor de coördinatie van een infrastructuur voor ruimtelijke gegevens te ondersteunen. Met zijn complexe institutionele structuur en zijn bevoegdheden inzake het beheer van geografische gegevens die verspreid zijn over verschillende bestuursniveaus, vormt België een uitdaging voor een dergelijke analyse. Het NGI speelt natuurlijk een belangrijke rol als federale “geobroker” en covoorzitter van UN-GGIM voor België sinds 2020.
Op 11 januari 2024 namen een twintigtal vertegenwoordigers van de federale overheid, de gewesten en andere organisaties die geografische gegevens produceren, integreren of gebruiken deel aan een eerste werkvergadering aan de KU Leuven over de implementatie van de UN-IGIF-methodologie in België. Het doel van deze gezamenlijke oefening, georganiseerd op initiatief van het NGI in samenwerking met professor Joep Crompvoets, was om UN-IGIF te gebruiken om de huidige situatie op het gebied van geodatabeheer in België in kaart te brengen, de kansen en uitdagingen die specifiek zijn voor het land te onderzoeken en de mogelijkheden voor verbetering te onderzoeken. Enerzijds introduceerde het NGI de deelnemers in de UN-IGIF methodologie en anderzijds nam het actief deel aan de gezamenlijke reflectie. Bovendien konden de deelnemers profiteren van de concrete ervaring die de KU Leuven had opgedaan in het kader van de Belgische steun aan de lopende implementatie van UN-IGIF in Senegal en Djibouti, met de steun van het NGI, als onderdeel van een project dat wordt gefinancierd door de Wereldbank.
Uit de analyse van de resultaten kwamen een aantal punten op belangrijke gebieden naar voren die op 19 maart werden gepresenteerd tijdens BeGeo 2024, het evenement op nationaal niveau dat door het NGI wordt georganiseerd en volledig is gewijd aan geografische informatie:
- Governance: België is een speciaal geval wat de verdeling van verantwoordelijkheden betreft. Dit maakt het onmogelijk om een uniforme geodatastrategie voor ons land te hebben. De verschillende entiteiten hebben wel hun eigen strategie.
- Financiën: zonder een duurzaam financieel model is het onmogelijk om kwaliteitswerk te blijven leveren. Het zou de moeite waard kunnen zijn om een onafhankelijke sociaaleconomische impactanalyse te laten uitvoeren.
- Communicatie: een groter publiek bewustzijn van de voordelen van geospatiale data is nodig via een goed uitgewerkte communicatiestrategie. Een dergelijke strategie voor België bestaat momenteel niet.
De kwaliteit van de oefening hangt af van een goede vertegenwoordiging van de belanghebbenden van het land op het gebied van het beheer van geospatiale informatie, en dit doel is bereikt. De resultaten van dit werk in uitvoering zouden eventueel de nieuwe regeringen kunnen inspireren in hun strategische keuzes voor het beleid inzake geografische informatie.
Verdere inspanningen om belangrijke UN-IGIF documenten te vertalen in 2024
Het initiatief om UN-IGIF-documenten te vertalen wordt sinds 2022 geleid door een groep vrijwillige lidstaten, met de steun van de UN-IGIF High-Level Group en het UN-GGIM Academic Network for the Americas. Het wil de implementatie van UN-IGIF op mondiaal niveau ondersteunen door de methodologie beschikbaar te maken in andere talen dan het Engels.
België is een van de stichtende lidstaten (samen met Saoedi-Arabië en Mexico) die een globale aanpak hebben ontwikkeld om een vertaalkwaliteit te garanderen die gelijkwaardig is aan een officiële VN-vertaling. In 2024 waren 12 vrijwillige lidstaten betrokken bij de inspanningen om documenten vanuit het Engels te vertalen en werden ze ingezet voor vertaling naar zeven andere talen, waaronder Frans, een officiële taal van de VN. Voor België bleef het NGI toezicht houden op en deelnemen aan het Franse vertaalwerk, in nauwe samenwerking met het Centre for Cartography and Earth Observation van Natural Resources Canada. Deze inspanningen hebben het mogelijk gemaakt om de belangrijkste documenten van de UN-IGIF-methodologie toegankelijk te maken voor Franstalige ontwikkelingslanden, in het bijzonder de globale strategie en reeds zes van de negen strategische paden.
Voortbouwend op het succes breidt het wereldwijde vertaalinitiatief zich uit. Tijdens de veertiende sessie in augustus 2024 kwamen de UN-GGIM-leden overeen dat het belangrijk is om de actualiteit, vertaling en publicatie van alle UN-IGIF-documenten te garanderen en het toepassingsgebied uit te breiden naar alle goedgekeurde UN-GGIM-bronnen. In 2025 zal het NGI een actieve rol spelen in de ondersteuning van de structurele overgang van het initiatief naar een uitgebreid vertaalnetwerk.