Vruchtbare samenwerking met CERAC

Geografische informatie is een essentieel element bij de beleidsontwikkeling en de besluitvorming in vele strategische domeinen. Als federale “geobroker” en met zijn expertise in geospatiale gegevens ondersteunt het NGI het Climate Risk Assessment Center (CERAC) in zijn missie om de klimaat- en milieurisico’s te beperken, en dus de weerbaarheid van België te versterken.

Deze samenwerking begon in 2022 bij de oprichting van het CERAC en werd in eerste instantie aangegaan voor een periode van twee jaar. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van vandaag, met verstrekkende gevolgen voor het milieu, de veiligheid en de sociaaleconomische stabiliteit van België. Ze brengt risico’s met zich mee zoals overstromingen, droogtes en verlies van biodiversiteit.

Alles gebeurt altijd ergens. Geodata laten niet alleen toe om de ruimtelijke dimensies van de klimaatverandering te begrijpen, maar ook om aanpassings- en mitigatiestrategieën te ontwikkelen die de veerkracht van het land vergroten. In 2023 werd een vergelijkende analyse opgestart naar het gebruik van geodata bij twee organisaties met een vergelijkbaar mandaat als CERAC: het Climate Change Committee (CCC) in het VK en KomPass in Duitsland. Het rapport van deze analyse werd opgeleverd in februari 2024 en biedt waardevolle inzichten voor de verdere ontwikkeling van CERAC’s strategische visie op klimaatrisicoanalyse.

Op vraag van het CERAC heeft het NGI in 2024 een voornamelijk bibliografische analyse uitgevoerd, met een deel dat gewijd is aan gegevens om de risico’s voor de Belgische samenleving in verband met het verlies aan biodiversiteit en natuurbranden te identificeren. De ruimtelijke dimensie, die centraal staat in het werk van het NGI, werd in detail onderzocht.

Op 3 december kwamen de twee organisaties samen in Brussel om de eerste fase van hun samenwerking af te ronden. Tijdens de workshop werden de voorlopige conclusies van het NGI gedeeld met enkele belangrijke partners van het CERAC, zowel uit de publieke als de private sector. De ontvangen input werd meegenomen bij de finalisatie van de rapporten. Het eerste rapport, een pre-analyse van de literatuur over de risico’s van biodiversiteitsverlies, werd opgeleverd in December en dient als een referentiebasis voor CERAC’s eerste risicobeoordeling (First Risk Assessment) welke gepubliceerd zal worden in 2025. De oplevering van het rapport over natuurbranden is voorzien voor 2025.

Samen leveren het NGI en het CERAC een zeer concrete bijdrage aan een duurzamere toekomst. Gezien de behaalde resultaten zijn beide partijen overtuigd van de noodzaak om hun samenwerking ook na december 2024 voort te zetten en denken zij samen na over de voorwaarden en concrete invulling van hun toekomstige samenwerking.

alt=""