
De NGI-terreinploeg aan het werk
De leden van de terreinploeg zijn de ambassadeurs van het NGI. Ze gaan op pad om opmetingen te doen en gegevens te verzamelen voor kaarten en projecten van het NGI. Ook in 2024 doorkruisten ze het hele land om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Hieronder volgt een overzicht van hun belangrijkste realisaties in 2024.
3D-project
Begin 2024 waren er al 1864 3D-meetpunten gepubliceerd. In 2024 kwamen daar 109 punten bij, die ingemeten werden met statische GNSS-metingen. Hiervoor werden 236 meetsessies georganiseerd. De terreincartografen legden 482 kilometer te voet af om de hoogte van deze punten via waterpassing te bepalen, voornamelijk in kaartbladen 57, 58, 64 en 65. Al de metingen van de 3D-punten werden afgerond, en zullen na de nodige verwerkingen en controles in de database ingevoerd worden om vervolgens gepubliceerd te worden via GDOC. Het gedeelte terreinmetingen werd in 2024 afgerond. De finale verwerkingen en publicatie is gepland voor begin 2025.
Update van het altimetrisch net
Parallel aan het 3D-project werden enkele grotere waterpasprojecten uitgevoerd:
- Regio Poperinge: het altimetrisch netwerk in de regio Poperinge werd in 87 dagen heropgemeten. Dit project sloot aan op eerder werk in het Heuvelland (regio Kortrijk-Moeskroen), waar sommige punten sinds de jaren ’50 niet meer geactualiseerd waren. Dankzij deze hermetingen kan het NGI nauwer samenwerken met IGN France, dat grensverbindingen inmeet tussen Frankrijk en België in het kader van de aansluitingen voor het Europese waterpasnetwerk.
- Limburg: 190 km van het eerste orde netwerk werd heropgemeten via waterpassing. Daarnaast werd nog eens 86 km ingemeten om een verbinding te maken met de nieuwe antenne van het geïntegreerd geodetisch referentiestation (IGRS) in Houthalen-Helchteren. Deze metingen werden uitgevoerd in het kader van het Lasugeo project in samenwerking met de Geologische Dienst van België.
- Antwerpen: in een groot deel van de Antwerpse havenzone en langs de Oosterweelverbinding werden opmetingen en waterpassingen uitgevoerd.
Jaarlijkse controle van de CORS-Antennes (WALCORS en FLEPOS)
Zoals elk jaar controleerden onze medewerkers de positie en stabiliteit van GNSS-referentie-antennes. Deze antennes en de controlemetingen zijn belangrijk voor het garanderen van de kwaliteit van de referentiecoördinaten van de GNSS-antennes die bijdragen aan de RTK-oplossingen van FLEPOS en WALCORS, waar dagelijks duizenden Belgische gebruikers op rekenen.
Ground Control Points (GCP)
In 2024 werden systematische metingen van ground control points (GCP) uitgevoerd. Bij deze metingen wordt de inplanting van objecten die zichtbaar zijn op de luchtfoto’s heel nauwkeurig bepaald, wat ook helpt bij de verwerking van de luchtbeelden. Meer bepaald werden er 5700 GCP’s, verdeeld over 20 kaartbladen van de reeks op schaal 1:50 000, ingemeten in 2024.
Electronic Terrain and Obstacle Data (eTOD)
In het kader van eTOD werden 48 luchtvaarthindernissen op het terrein ingemeten. Hiernaast werden ook metingen verricht voor de jaarlijkse controle van de luchtvaarthindernissen in en rond de militaire vliegvelden van Schaffen, Kleine Brogel, Beauvechain, Ursel en Weelde.
Medewerking aan de Einsteintelescoop
NGI-medewerkers hebben actief bijgedragen aan de installatie van IGRS-antennes in Plombières, als onderdeel van het Germane-project in samenwerking met het Centre Spatial de Liège en gefinancierd door de ESA, om grondbewegingen in deze regio en hun implicaties voor de kandidatuur van de regio voor het Einstein-telescoop project te bestuderen.
In 2026 valt de beslissing over de locatie van de nieuwe Einsteintelescoop, een geavanceerd Europees observatorium voor zwaartekrachtsgolven. Eén van de kandidaten is een project in het Drielandengebied grenzend aan België, Duitsland en Nederland. Deze regio is mogelijk een ideale locatie en dit vanwege de rust, de stabiele bodem, en het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en hightech bedrijven.
Update wegennet
In het kader van het FlexProd-proces kreeg de terreinploegde opdracht om op het terrein meer dan 21.000 objecten te controleren die niet via fotogrammetrische opmeting geïnterpreteerd konden worden. Dit werk, verspreid over meerdere bladen uit de serie 1:50.000, werd met tussenpozen uitgevoerd door 6 terreinmedewerkers en nam alles samen 671 dagen in beslag. Dankzij deze controle werd de ITGI VRef aangevuld met ongeveer 55.000 nieuwe objecten (wegen, aardewegen en paden) en werden meer dan 120.000 bestaande objecten verbeterd. Tegelijkertijd moesten meer dan 30.000 objecten geschrapt worden. Dankzij deze update steeg het aantal paden in de dataset meer dan 35% in vergelijking met de vorige situatie van het wegennet. Al deze updates werden ingevoerd in de ITGI VRef. Ze zijn ook zichtbaar in de TopoMapViewer en werden gebruikt in de generalisatieprocessen voor de kaarten op kleinere schalen.
Controle vanPoints of Interest (POI) en kleine cartografische objecten
Op drie kaartbladen uit de serie 1:50.000 werden ongeveer 800 kapelletjes, kruisen en andere kleine cartografische objecten gecontroleerd, ter voorbereiding van hun actualisatie en publicatie op verschillende schalen.


