
Het NGI draagt bij aan de ontwikkeling van de wereldwijde geodesie
Het NGI ondersteunt de versterking van het wereldwijde geodetische kader op verschillende fronten. Enerzijds door zijn rol als covoorzitter van het Expertencomité voor Wereldwijd Beheer van Geospatiale Informatie (UN-GGIM) sinds 2020, zijn deelname aan UN-GGIM: Europa en aan het subcomité voor geodesie en anderzijds als voorzitter van de Geodetic Reference Frame Europe Community of Interest (GRF: Europe). Sinds 2024 is het NGI ook een officiële partner van het United Nations Global Geodetic Centre of Excellence (UN-GGCE).
Partnership met UN-GGCE
In België ondersteunt de geodetische expertise van het NGI cruciale dagelijkse diensten voor burgers, zoals rampenbeheer, stadsplanning en duurzame ontwikkeling. Als erkenning voor deze belangrijke bijdrage werd het NGI in 2024, samen met de Koninklijke Sterrenwacht van België (ORB), een officiële partner van de UN-GGCE. De UN-GGCE, opgericht in Bonn in 2023, biedt een hoog niveau van geodetische expertise en heeft al belangrijk werk verricht. Hiertoe behoren het rapport over de verborgen risico’s en de inschatting van de wereldwijde geodetische behoeften. Daarnaast leidt het de opstelling van het allereerste gezamenlijke wereldwijde ontwikkelingsplan voor geodesie, gericht op het structureel versterken van de wereldwijde toeleveringsketen voor geodesie. Het partnerschap met het NGI vergemakkelijkt uitwisselingen en bevestigt zijn substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van de wereldwijde geodesie.
Ondersteuning bij de uitwerking van het eerste gezamenlijke wereldwijde ontwikkelingsplan voor de geodesie
Het proces voor het opstellen van het eerste gezamenlijke ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie, onder leiding van de UN-GGCE, is gebaseerd op behoeften die zijn geïdentificeerd via een breed scala aan raadplegingen en houdt rekening met gegevens uit onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd door het subcomité voor geodesie. In 2024 hebben ook experts van de verschillende regionale UN-GGIM comités (Europa, Amerika, Azië-Stille Oceaan, Arabische Staten, Afrika) bijgedragen aan de behoeftenevaluatie. Voor België ondersteunt het NGI, naast het bestuderen en becommentariëren van verschillende voorlopige versies, dit proces op het niveau van de Europese regio, zodat andere landen hun bijdrage kunnen leveren. Het ontwerpplan werd voorgesteld op de veertiende jaarlijkse zitting van de VN-GGIM in augustus 2024 op het hoofdkwartier van de VN in New York en zal begin 2025 worden afgerond.
Deelname aan de formele vergaderingen van de UN-GGCE en van het subcomité voor geodesie
Van 18 tot 21 maart nam het NGI deel aan de tweede vergadering van het Internationale Adviescomité van de UN-GGCE en de vierde plenaire vergadering van het subcomité voor Geodesie. De heer Jeffrey Verbeurgt, verantwoordelijke van de dienst geodesie van het NGI, was aanwezig in zijn dubbele hoedanigheid van vertegenwoordiger van België in het subcomité voor geodesie en voorzitter van de European Community of Interest GRF: Europe, een netwerk van Europese geodeten die verantwoordelijk zijn voor hun respectieve nationale geodetische referentiekaders. Hij gaf een presentatie over de vooruitgang die is geboekt bij het opzetten van GRF: Europe. De Administrateur-generaal van het NGI, Ingrid Vanden Berghe, nam deel aan de discussies als covoorzitter van UN-GGIM. De bijeenkomst omvatte ook een workshop om de bevindingen van het Global Geodetic Needs Assessment project te bespreken. De deelnemers bespraken de acties die nodig zijn om deze behoeften op te nemen in het gezamenlijke ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie.
Deelname aan de dialoog voor de grensoverschrijdende deling van de geospatiale gegevens in Europa
Op 22 en 23 oktober kwamen deskundigen inzake geodesie bijeen in Tromsø op initiatief van Kartverket, de Noorse autoriteit op het gebied van cartografie, als onderdeel van een workshop die samen met EuroSDR en EUREF werd georganiseerd. Het doel van de discussie was manieren te vinden om het probleem van de verschillen tussen geodetische referentiekaders in Europa op te lossen, het gebruik van gegevens te vergemakkelijken en grensoverschrijdende uitwisseling te bevorderen. Voor het NGI gaf de heer Jeffrey Verbeurgt een overzicht van de initiatieven van de Verenigde Naties ter verbetering van het beheer van geospatiale informatie op mondiaal en regionaal niveau, met bijzondere nadruk op de missie van UN-GGIM. In een tweede presentatie belichtte hij de rol van het NGI bij de ontwikkeling van de EUROCONTROL Guide to the Use of Base Coordinate Reference Systems. Deelnemers aan de workshop bespraken Europese perspectieven op geospatiale gegevens, inclusief de beperkingen van de huidige definitie van het Europese referentiesysteem ETRS89. Het gebruik van kinematische referentiesystemen werd ook besproken, evenals de prioriteiten van GRF: Europa en de UN-GGCE, met name de opstelling van het eerste ontwikkelingsplan voor wereldwijde geodesie.
Tot slot keurden de leden van EUPOS, een internationaal non-profit initiatief van publieke instellingen die GNSS-correctiediensten aanbieden, de aanvraag voor lidmaatschap van het NGI goed tijdens de 10e EUPOS Raad en Technische Vergadering, gehouden op 24 en 25 oktober in Skopje, Noord-Macedonië. Lid worden van EUPOS is belangrijk voor het NGI omdat het de integratie van België in de bredere Europese GNSS-infrastructuur versterkt. EUPOS biedt een platform voor samenwerking op het gebied van hoge-precisie GNSS plaatsbepaling en zorgt voor interoperabiliteit en consistentie tussen nationale referentienetwerken. Het lidmaatschap stelt het NGI in staat om expertise uit te wisselen, toegang te krijgen tot best practices en bij te dragen aan de standaardisatie van RTK-diensten, waardoor de betrouwbaarheid van plaatsbepalingsdiensten in België wordt verbeterd. Het versterkt ook de rol van België in grensoverschrijdende geodetische samenwerking.