Het NGI als “geobroker” bij crisissen en urgenties

In 2024 heeft het NGI zijn geobrokerrol bij crisissen en urgenties verder versterkt. Door middel van efficiënte dataflows, strategische samenwerkingsovereenkomsten en innovatieve toepassingen van geodata heeft het NGI opnieuw een cruciale bijdrage geleverd aan crisisbeheer en noodhulp.

Snellere en effectievere crisisrespons: verder bouwen op 2023

FLOWs-project: geodata in actie bij overstromingen 

Een snelle en accurate informatiestroom is essentieel bij noodsituaties. Het NGI heeft in 2024 verder gebouwd op het FLOWs-project, dat gericht is op het verbeteren van crisisbeheer bij overstromingen met behulp van aardobservatiegegevens en -methodieken. Door een inventarisatie van de noden voor, tijdens en na overstromingen worden nieuwe methodes ontwikkeld vanuit de aardobservatie om de overheid effectiever te maken bij de aanpak van overstromingen. Dit project gebeurt in samenwerking met Vito, ISSep, DLR, Imec en de UNamur.

Raamovereenkomst geodata-acquisitie: snellere inzet bij rampen 

Ook de raamovereenkomst voor geodata-acquisitie, die in 2023 werd opgezet, werd in 2024 verder geoperationaliseerd en uitgebreid. Dankzij deze overeenkomst kunnen geodata sneller worden ingezet bij rampen, zoals recent gebeurde bij overstromingen in Vlaanderen. Door nauwe samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) en andere partners wordt gegarandeerd dat de juiste geodata tijdig beschikbaar zijn voor crisiscoördinatie.

Geodata in de praktijk: specifieke acties in 2024

Snellere reddingsoperaties aan de Belgische kust 

Het NGI heeft dit jaar specifiek ingezet op reddingsoperaties aan de Belgische kust. Dankzij nauwkeurige en actuele geodata kunnen reddingsdiensten sneller en efficiënter optreden bij noodsituaties aan de kust. Door een uniforme en gedeelde cartografie voor kustredding beschikken alle hulp- en reddingsdiensten over dezelfde referentiegegevens, waardoor zoek- en reddingsoperaties, en handhaving van de openbare orde effectiever is geworden. Om dit te realiseren werkten we samen met een groot aantal partners zoals de Federale Diensten van de Gouverneur van West-Vlaanderen, Brandweer, Politiediensten, de medische discipline, de kustreddingsdiensten, Defensie en Maritieme instellingen.

Uitbreiding GeoHub voor de Hulpdiensten

De referentiegegevens voor de kustreddingen werden toegevoegd aan de GeoHub voor de Hulpdiensten. Deze GeoHub voor Hulpdiensten werd in 2024 ook verder uitgebreid met webservices en datasets van o.a. de midden- en lagedrukgasleidingen en hydranten.

Standaardisatie Hydrantengegevens met Intercommunautair eGovernment Overleg (ICEG) 

Samen met de brandweerdiensten en de waterleidingmaatschappijen in België werd een grote vooruitgang geboekt in de definiëring van een nationale datastandaard voor hydranten. Een dergelijke standaardisatie zal het voor de brandweer eenvoudiger maken om over een van de cruciaalste datasets te kunnen beschikken. De resultaten hiervan kunnen worden gevolgd op de BELGIF-website (Belgian Interoperability Framework). We kijken er naar uit om de standaardisatie in 2025 te kunnen beklinken.

Is België klaar voor toename natuurbranden? Analyse voor CERAC 

Klimaatverandering brengt een verhoogd risico op bosbranden met zich mee. Dit jaar bracht het NGI voor het Climate Risk Assessment Centre (CERAC) in kaart of België hier voldoende op voorbereid is. Deze analyse resulteerde in een aantal aanbevelingen waaronder: (1) beter in kaart brengen van natuurbranden, zodat ook effectievere maatregelen genomen kunnen worden, (2) behoefte aan leiderschap op nationaal niveau zodat de nu nog gefragmenteerde initiatieven beter op elkaar aansluiten, (3) investeringen in een nationale samenwerking, zodat beperkte middelen effectiever kunnen worden aangewend. Het finale rapport zal in 2025 gepubliceerd worden.

Conclusie: NGI als spil in crisisbeheer

Het belang van betrouwbare en actuele geodata bij het beschermen van mens en milieu in België en daarbuiten is niet te onderschatten. Of het nu gaat om overstromingen, reddingsoperaties of bosbranden, door een steeds intensievere samenwerking met alle stakeholders kan het NGI zorgen dat de juiste geodata en informatie op het juiste moment beschikbaar zijn voor een doeltreffend crisisbeheer. Het NGI blijft zijn geobrokerrol versterken door in te zetten op samenwerking met alle stakeholders bij het samen ontwikkelen van innovatieve datastromen, strategische samenwerkingen en operationele effectiviteit bij crisissen.

alt=""